ЛЕПЛИВ КОЛАЧ: Американски десерт кој мириса на путер и ванила, а се сервира уште од 1930 година! (РЕЦЕПТ)

26 февруари, 2021
161607_shutterstock-683137930_ls

Потребни се само неколку состојки за слатката, миризлива фантазија која потекнува од Сент Луис, каде што традиционално се јаде за појадок …

Состојки за колачот со путер

3 лажици (45 ml) млеко

5 гр сув квасец

6 лажици путер

45 гр шеќер

1 лажичка сол

1 големо јајце

215 гр брашно

Горниот слој:

50 гр мед или сируп од агава

2 ½ лажички екстракт од ванила

170 грама путер

300 гр шеќер

½ лажички сол

1 големо јајце

145 грама брашно

шеќер во прав за посипување

Подготовка:

1. Измешајте млеко загреано на собна температура со две лажици топла вода. Додадете квасец и нежно изматете додека не се запени.

2. Со миксер изматете ги омекнатиот путер, шеќерот и солта и јајцето. Потоа наизменично додадете брашно и квасец во млекото. Мешајте со миксер со средна брзина додека не се изедначи тестото, од 7 до 10 минути.

3. Пренесете го тестото во сад за печење длабок најмалку 2 см. Покријте го садот со најлонска фолија или чиста кујнска крпа, ставете го на топло место и оставете го да се крева додека не се зголеми двојно, околу два и пол до 3 часа.

4. Загрејте ја рерната на 180 степени. Измешајте мед со две лажици вода и ванила. Мешајте ги путерот, шеќерот и солта 5 до 7 минути, а потоа додадете ги јајцето, а потоа смесата од брашно и мед.

5. Извадете ја смесата со лажица и ставете ја во сад со удвоената смеса. Измазнете со шпатула за рамномерно распоредете ја. Печете 35 до 45 минути. Колачот ќе има златно-кафеав врв, но средината сепак ќе биде мека. Оставете да се излади, па посипете со шеќер во прав.

Пријатно!

escort - Korsan taksi