Мафини со шумско овошје!(Рецепт)

5 јануари, 2021
мафини

Состојки:

100 гр путер
120 гр шеќер
ванилин шеќер
2 јајца
1 литар млеко
200 гр брашно (мазно)
половина прашок за пециво
малку сол
50-75 гр лешници
50-100 гр замрзнати шумски плодови
50-100гр бело чоколадо за јадење и готвење

Подготовка:

Додадете шеќер и ванилин шеќер во стопениот путер и промешајте рачно за да се соединат состојките во униформа смеса. Додадете јајца и млеко и продолжете со мешање за повторно да ги поврзете. Може да се направи без лешници, но ако со нив подготвите мафини, ставете ги да се печат околу 12 минути на 160 степени. Потоа излупете ги, па исечкајте ги грубо. Додадете прашок за пециво со малку сол во брашното и добро измешајте. Сега постепено додавајте го брашното во влажната смеса и мешајте истовремено додека сè не се соедини. Додадете ги лешниците, промешајте кратко, па послужете ги во корпи за мафини, така што нивото на смесата ќе биде нешто повеќе од половина. Додадете диви бобинки, бело чоколадо и уште неколку сецкани лешници и малку притиснете ги. Печете ги мафини околу 20-25 минути на 190 степени. Кога ќе завршат, изладете ги кратко, извадете ги од корпите и посипете ги со шеќер во прав, но многу малку.

escort - Korsan taksi