Мелена чоколадна пита: Нема некој што нема да ви побара рецепт!

28 март, 2021
245723_untitled_ls

Состојки за тестото: 300 гр мазно брашно, 150 гр омекнат путер на собна температура, 80 гр шеќер, малку сол, врвот на ножот за прашок за пециво, 1 ванилин шеќер, 1 јајце.

За кремот: 1/2 л млеко, 2 пудинзи од чоколадо, 70 гр чоколадо за готвење, 140 гр шеќер, 80 гр путер, 100 гр сецкани лешници.

За украсување: 30 гр чоколадо за готвење, 2 лажици млеко, 2 лажици масло.

Подготовка:

Истурете брашно во голема чинија, исечете путер, додадете шеќер, јајце, сол, прашок за пециво и ванилин шеќер. Од сите состојки рачно измесете мазно тесто. Пренесете го тестото во проѕирна фолија, завиткајте го добро од сите страни и истискајте го воздухот. Оставете го тестото да отстои во фрижидер еден час.

По околу половина час, кремот треба да се направи. Измешајте чоколаден пудинг со шеќер и земете 12 лажици млеко и измешајте да нема грутки. Ставете го остатокот од млекото да зоврие. Кога млекото ќе зоврие, оставете го настрана, истурете ја смесата со пудинг, промешајте, вратете се на оган и варете додека смесата не се згусне. Во зготвениот пудинг додадете рендано чоколадо и добро промешајте за да се стопи чоколадото и да се комбинира со кремот.

Потоа додадете путер на коцки и комбинирајте го со кремот. Покријте го кремот со фолија за храна и оставете го малку да се излади.

По еден час, извадете го тестото од фрижидерот и измерете го. Одделете една третина од тестото и зачувајте го за подоцна. Исукајте го најголемиот дел од тестото во димензиите на плехот за набрашнета површина.

Подмачкајте го плехот за печење и посипете го со брашно, па ставете го во него суканото тесто. Ако остане вишок тесто некаде, исечете го со нож. Комбинирајте го вишокот тесто со неисуканиот дел.

Извадете ја фолијата од кремот, нанесете го преку тестото и израмнете добро, обрнувајќи внимание на рабовите. Потоа премачкајте половина од исецканите лешници врз целиот крем, а над него ставете го остатокот од тестото и прераспределете го на целата површина со прстите. На крај посипете ги останатите лешници одозгора.

Питата печете ја во загреана рерна на 180 степени 40 минути. Изладете на собна температура, а потоа украсете со стопено чоколадо измешано со млеко и масло.

Потоа добро изладете го во фрижидер пред да го исечете и послужите. Уживајте!