Млечни коцки: Ненадминат неделен колач!

14 март, 2021
244355_untitled1_ls

Состојки за кора:
6 јајца,
5 лажици шеќер,
5 лажици масло,
5 лажици меко брашно,
2 лажици какао,
5 гр прашок за пециво.

Фил:
1 л млеко,
8 лажици густин,
5 лажици шеќер,
250 мл слатка павлака.

Прелив:
100 гр црно чоколадо,
100 гр млечно чоколадо,
3 лажици масло,
8 лажици млеко.

Подготовка:
Прво направете фил, бидејќи треба да се олади. Измешајте ја густината и шеќерот и истурете околу 150 мл млеко. Истурете го остатокот од литарот во тенџерето и ставете го на оган да зоврие. Кога млекото ќе зоврие, варете ја изматената смеса и мешајте додека не се згусне. Тргнете го од оган, покријте го со фолија или торба и оставете го да се излади.

За кората, вклучете ја рерната да се загрее до 200 степени. Изматете ги белките со шеќерот додека не се запенат, а потоа додадете жолчка и масло и изматете сè повторно. На крај, додадете просеано брашно, какао и прашок за пециво и сè лесно измешајте го со шпатула. Ставете хартија за печење во калап од 30 х 20 см и истурете ја целата смеса и печете 20 до 25 минути, во зависност од рерната. Испечената кора оставете ја да се излади околу 10 минути, а потоа извадете ја од тавата и оставете ја да се излади целосно.

Кога кората и фил ќе се оладат, направете прелив. Измешајте чоколадо, масло и млеко и ставете го на тивок оган да се стопи. Извадете го стопеното месо од оган да се излади додека ја исечете кората на половина, за да добиете две потенки.

Потоа изматете ја слатката павлака, разматете го оладениот фил со миксер малку, па додадете ја слатката павлака и изматете сè. Ставете ја првата кора на плех и прелијте ја со млеко. Почекајте да се впие, па нанесете половина од филот, израмнете го и прелијте го со половина чоколаден прелив. Оставете во фрижидер да остави чоколадото малку да се стегне, а потоа повторете го процесот со друга кора. Одозгора посипете со бело чоколадо по желба. Оставете да отстои најмалку еден час во фрижидер пред да го сервирате.

Пријатно!

escort - Korsan taksi