НАЈБАРАНИОТ РЕЦЕПТ НА ИНТЕРНЕТ: Класична и софистицирана сензација – Брилијантна торта!

16 јануари, 2021
86641_chocolate-1121356-1920_f

Еден од најубавите десерти, кој го заслужува ова име.

Состојки:

За кора:

3 х 5 белки

3 х 10 лажици шеќер во прав

3 х 5 лажици мелени ореви

3 х 2 лажици брашно

За крем:

1 л мелко

15 жолчки

10 лажици шеќер

9 лажици брашно

250гр шеќер во прав

250гр маргарин

150гр мелени ореви

Малку млеко за попарување на оревите

200гр чоколадо

3 ќесички шлаг од ванила

200мл млеко или кисела вода за шлагот

Подготовка:

Направете 3 кори од 5 белки, 10 лажици шеќер во прав, 5 лажици ореви и 2 лажици брашно.

Измешајте го брашното и оревите и лесно измешајте ги со изматените белки.

Печете на 180 степени од околу 25 минути за секоја кора. Кога ќе се испечат, покријте ги со крпа додека го подготвувате кремот.

Крем:

Измешајте 7 жолчки со 10 лажици шеќер и 9 лажици брашно и варете го кремот во 1 литар млеко. Изматете 8 жолчки со 250 гр шеќер во прав.

Одделно изматете 250 гр маргарин, па измешајте со изматените жолчки и соединете со изладениот крем.

Одделете 1/3 од филот и додадете 150 гр попарени ореви со млеко (потребно е малку млеко да се направи кашесто).

На преостанатите 2/3 од филот додајте 200 гр растопено чоколадо на многу тивок оган.

Изматете 3 ќесички шлаг од ванила со млеко или кисела вода и наполнете: кора, глазура, црн фил, кора, глазура, бел фил, кора, глазура, црн фил. Ставете глазура на рабовите. Ние ставивме црн фил затоа што има најмногу.

Сервирање:

Колачот е толку кремаст што кората едвај се забележува, излегува доста голема, но и брзо се јаде, бидејќи е поубава од секое чоколадо.

escort - Korsan taksi