НАЈДОБРИОТ СЕНДВИЧ НА СВЕТОТ: Мора да го пробате овој специјалитет од Португалија!

24 март, 2021
245397_shutterstock-1249510777_ls

„Најдобриот сендвич на светот“, како што го нарекуваат португалеците Франчесињи, потекнува од Порто.

Често доаѓа на маса со помфрит и пржено јајце одозгора. Постојат и варијации со печурки, пилешко и разни зеленчуци. Франчесиња не се јаде од нозе, но е сериозен оброк со кој ќе бидете сити долго време. Познатиот француски крок-монсиер сендвич, во кој уживале многу португалски мигранти, наводно служел како инспирација за подготовката.

Состојки за Франчесиња:

2 парчиња леб
1 тенок бифтек од говедско месо
1 свеж колбас
1 сушен свински колбас
2 парчиња шунка
5 парчиња сирење
1 јајце

Сос:

1 лажичка маслиново масло
1 лажичка маст
1 мал кромид
2 чешниња лук
1 ловоров лист
250 гр излупени домати
400 мл супа од говедско месо
1 дл вино
500 мл светло пиво
1 лута пиперка
2 лажички Вустер сос
со, црн пипер

Подготовка:

  1. Загрејте маст, маслиново масло, сецкан лук и ловоров лист. По две минути додадете го кромидот и пржете околу 8 минути.
  2. Додадете конзервирани домати и супа од говедско месо. Кога ќе зоврие, оставете го да врие околу 10 минути. Додадете ги преостанатите состојки во сосот и варете уште 10 минути. Извадете го ловоровиот лист и изматете го со миксер во мазна смеса и оставете го сосот да врие 30 минути. Доколку е потребно, додадете малку брашно од скроб измешано со вода, а потоа додадете сол и бибер.
  3. Во меѓувреме, испржете ги колбасите, и пржете го стекот во маснотијата што ја ослободуваат. На крај, лесно испржете ги парчињата шунка.
  4. Нежно испечете парчиња леб.
  5. Ставете една кришка леб на чинија, потоа парче сирење, шунка, стек, колбаси и последното парче леб.
  6. Испржете го јајцето, ставете го на врвот на сендвичот и покријте го со парчиња сирење, така што жолчките сè уште се видливи. Со лажица ставете го топлиот сос врз сендвичот за да се стопи сирењето.
escort - Korsan taksi