Наједноставната верзија на ПАНАКОТА со јагоди

5 мај, 2021
panakota so jagodi

Малку трпеливост и краток список на состојки ве делат од извонредниот десерт .


Покрај состојките од сечиј фрижидер, како што се млекото, шеќерот и слатката павлака, ќе ви требаат и миризливи, домашни јагоди и стапче ванила за да го подготвите сезонското издание на панакота.

Подготовката ќе ви одземе околу 15 минути, но имајте на ум дека панакотата треба добро да се излади и исцеди. Предлагаме да ја направите наутро, ако планирате ја послужите попладне – или навечер порано, или ако ја планирате како како сладок крај на ручекот.

Состојки за панакота:

  • 3 листови желатин
  • 450 мл слатка павлака
  • 200 мл млеко
  • 100 гр шеќер
  • 1 стапче ванила

Состојки за филот од јагоди:

  • 400 гр јагоди
  • 1 лажичка пченкарен скроб
  • 50 гр шеќер

Подготовка:

Потопете го желатинот во малку ладна вода и оставете го да отстои околу пет минути.
Во меѓувреме, загрејте ги кремот и млекото со шеќер и семки од ванила. Кремот треба да биде добро загреан, но не варен.
Тргнете го од оган и промешајте го омекнат желатин. Не заборавајте да извадите стапче од ванила.
Добро промешајте и оставете да отстои околу 20 минути на собна температура.
Истурете во шест чинии и ставете ги во фрижидер најмалку четири часа.
Пред сервирање измијте ги јагодите, исечете ги на четвртини и ставете ги на оган со шеќер и лажичка пченкарен скроб. Може да изрендате и малку кора од лимон. Гответе пет минути, мешајќи повремено, а потоа оставете да се излади.
Послужете ја панакотата добро разладена, со лажица фил од јагоди.

escort - Korsan taksi