НАЈСТАРАТА ТОРТА НА СВЕТОТ: Рецепт од 1653 година!

12 март, 2021
244207_shutterstock-1283764765_ls

Linzertorte е австриска торта со специфичен изглед со „решетка“ од тесто одозгора. Името го добила по градот Линц во Австрија.

Рецептот за торта Линцер е најстариот рецепт во светот.

Долго време, документ од 1696 година, кој се наоѓа во библиотека (Ландесбиблиотек) во Виена, се сметаше за најстар пишан рецепт. Сепак, во 2005 година, Валтрауд Фаинер, директор на „Ландесмузеум“ и автор на книгата „Како да направите Линцер торта“, пронајде уште постар рецепт од Верона од 1653 година.

Откривањето на тортата Линцер и потеклото на нејзиното име е предмет на бројни легенди, како што е онаа за виенскиот слаткар по име Линцер.

Во 1850 година, австрискиот патник Франц Холцлхубер, наводно, донел Линцер торта во Милвоки, од каде што рецептот за овој деликатес брзо се рашири низ Америка.

Состојките на оваа торта, што е всушност крцкаво пециво, се брашно, путер, жолчки од јајце, кора и сок од лимон, цимет, лешници (иако ореви или бадеми често се користат како замена), полнење со џем од црвена рибизла или, алтернативно, слива, малина или кајсии. Ленти од тесто наредени во форма на решетка се ставаат над филот. Тестото е премачкано со малку изматени белки и често се украсува со сецкани бадеми.

Тортата Линцер традиционално се подготвува за празнични трпези, најчесто за Божиќ, во Австрија, Унгарија, Швајцарија, Германија и Тирол. Во пекарите во Северна Америка, таа е во форма на мини тартови или колачиња.

Lincer torta

„Linzer Augen“ или во превод „Lincer очи“ е една од верзиите на оваа торта. Всушност, ова се колачиња направени од тесто со сличен состав како тестото за торти, исечени на мали кругови, над кои се става филот од џем и на крај се покрива со друг круг тесто со дупки во него. По печењето, колачите се посипуваат со шеќер во прав.

Покрај класичните колачиња со дупки, специјални форми се прават и за посебни прилики.

Така, Линцер Ауген може да има sвезди наместо дупчиња (за Божиќ) или срца (за Денот на вљубените), а sвезди, срца, цвеќиња се прават наместо кружна форма.

Рецепт за торта Линцер

Состојки за тестото:

250 гр мек путер,
250 гр мелени бадеми,
250 гр брашно,
250 гр шеќер,
1 полна лажица какао,
малку мелен цимет
малку мелено каранфилче,
1 ванилин шеќер,
1 јајце.

Додатно: чаша (200 ml) црвен кисел џем.

Подготовка:

Направете го тестото од состојките и ставете 3/4 од тестото во тркалезна тава за торта. Раширете го џемот преку тестото и раширете го рамномерно на подигнатите рабови.

Од преостанатото тесто, направете ленти, ставете ги преку џемот, така што ќе добиете украсна вкрстена”ограда”. Наместо ограда, десетина sвезди може да се направат со модла, и да се намачкаат со мармалад.

Ставете го во рерна загреана на 180 ° C и печете околу 60 минути. По дваесет минути, проверете дали топлината не е премногу силна и дали тортата гори. Кога ќе се испече, изладете ја на решетка.

Сервирање: Оставете ја тортата да отстои најмалку 4 дена, да се ослободи и да се развие нејзиниот вистински вкус. Ако немате трпеливост да чекате толку долго, печете го 40 минути и послужете го следниот ден.

escort - Korsan taksi