Најубавото зимско задоволство: Ова е единствениот рецепт за пита со јаболка што ви треба!

4 јануари, 2021
тесто

За тестото ќе ви требаат:

300 гр брашно

150 гр путер

100 гр шеќер

2 лажици павлака

1 јајце

лажичка прашок за пециво

За полнење:

5-6 јаболка

2-3 лажици кафеав шеќер

лажичка цимет

100 гр печени бадеми, крупно исецкани

Подготовка:

Чекор 1

За тестото, измешајте го брашното со прашокот за пециво, а потоа со раце мелете го ладниот путер. Додадете шеќер, јајце и крем, па месете го тестото со рацете, работејќи додека путерот од топлината на рацете не се стопи и тестото не престане да лепи.

Чекор 2

Додадете малку брашно по потреба. Обликувајте го тестото во топка и оставете го да отстои во фрижидер најмалку два часа, по можност преку ноќ.

Чекор 3

Подгответе ја смесата со јаболка најмалку половина час пред печење. Јаболките излупете ги и изрендајте ги. Додадете шеќер, цимет и бадеми.

Чекор 4

Изладеното тесто поделете го на два еднакви дела. На набрашнета површина, извадете ги тенки, дебели околу 3-4 милиметри. Долниот слој тесто префрлете го во намастен и набрашнет плех (јас користам путер и остри брашно) од посакуваната форма.

Чекор 5

Раширете ја смесата со јаболка рамномерно над долниот слој на тестото, откако ќе го исцедите вишокот сок.

Чекор 6

Покријте или покријте со друг слој тесто (ако е испукано некаде, крпете со прстите или вишокот тесто). Лесно притиснете ги рабовите со прстите, и боцкајте ја целата површина на питата со вилушка.

Чекор 7

Печете во загреана рерна на 180 степени околу половина час, или додека не зарумени убаво. Послужете млако или целосно ладно, посипено со шеќер по желба.

escort - Korsan taksi