Најубавото зимско задоволство: Ова е единствениот рецепт за пита со јаболка што ви треба!
За тестото ќе ви требаат:
300 гр брашно
150 гр путер
100 гр шеќер
2 лажици павлака
1 јајце
лажичка прашок за пециво
За полнење:
5-6 јаболка
2-3 лажици кафеав шеќер
лажичка цимет
100 гр печени бадеми, крупно исецкани
Подготовка:
Чекор 1
За тестото, измешајте го брашното со прашокот за пециво, а потоа со раце мелете го ладниот путер. Додадете шеќер, јајце и крем, па месете го тестото со рацете, работејќи додека путерот од топлината на рацете не се стопи и тестото не престане да лепи.
Чекор 2
Додадете малку брашно по потреба. Обликувајте го тестото во топка и оставете го да отстои во фрижидер најмалку два часа, по можност преку ноќ.
Чекор 3
Подгответе ја смесата со јаболка најмалку половина час пред печење. Јаболките излупете ги и изрендајте ги. Додадете шеќер, цимет и бадеми.
Чекор 4
Изладеното тесто поделете го на два еднакви дела. На набрашнета површина, извадете ги тенки, дебели околу 3-4 милиметри. Долниот слој тесто префрлете го во намастен и набрашнет плех (јас користам путер и остри брашно) од посакуваната форма.
Чекор 5
Раширете ја смесата со јаболка рамномерно над долниот слој на тестото, откако ќе го исцедите вишокот сок.
Чекор 6
Покријте или покријте со друг слој тесто (ако е испукано некаде, крпете со прстите или вишокот тесто). Лесно притиснете ги рабовите со прстите, и боцкајте ја целата површина на питата со вилушка.
Чекор 7
Печете во загреана рерна на 180 степени околу половина час, или додека не зарумени убаво. Послужете млако или целосно ладно, посипено со шеќер по желба.