НЕ МОЖЕ ПОЕДНОСТАВНО: Реденка од компири и павлака

17 септември, 2021
313681_shutterstock-570014263_ff

Ние ги сакаме компирите или како помфрит и пире од компири, со пилешко или риба, и овој рецепт ќе ви се допадне ако немате многу време да експериментирате во кујната и немате месо при рака.

Состојки:

килограм и половина компир
750 мл павлака за готвење
2 чешниња лук
100 гр пармезан или рендано сирење
1 лажица путер
сол, бибер, зачини по желба

Подготовка:

Вклучете ја рерната да се загрее на 180 степени, и подлабоката тава за печење или огноотпорен сад премачкајте ја со путер. Исечете ги компирите на тенки парчиња, посолете и забиберете.

Додадете мелен лук и сол во киселата павлака, потоа ставете го на оган и варете околу десет минути откако ќе зоврие.

Истурете малку кисела павлака на дното на садот или чинијата, потоа додадете ред компири и повторете додека не добиете смеса и не ги потрошите состојките.

Последниот ред треба да биде кисела павлака. Зачинете по вкус.

Покријте со фолија и печете околу 45 минути, потоа отстранете ја фолијата, додадете пармезан или сирење и печете уште половина час додека не стане крцкаво.

Оставете малку да се излади и послужете.

escort - Korsan taksi