Не знаете што да направите за ручек? Зачинето пилешко во сусам со ориз кое се прави за 20 минути и е одлично! (РЕЦЕПТ)

30 мај, 2021
Screenshot_6

Состојки:

  • 1 кг пилешки гради без коски исечени на коцки 2,5х2,5 см
  • 0,5 дл мед
  • 0,5 дл соја сос
  • 0,5 дл вода
  • 3 чешниња лук ситно сецкан
  • 1/4 лажиче сецкан чили
  • 3 лажички скробно брашно
  • 2 лажици ладна вода
  • 2 лажици масло од сусам
  • 1 лажица масло од сусам
  • За гарнир: варен ориз
  • По желба: ситно исечен кромид

Постапка:

Во сад измешајте мед, соја сос, вода, лук и чили – оставете ги настрана. Загрејте го маслото од сусам во тава и кога ќе се загрее, додадете ги пилешките коцки. Пржете на силен оган, мешајќи постојано, неколку минути, а потоа истурете го подготвениот сос во тавата. Намалете ја топлината малку и варете покриено уште 5 минути. Повремено мешајте. Кон крајот, измешајте го скробното брашно и 2 лажици вода во тавата. Мешајте додека сè не згусне. Исклучете го огнот и посипете со сусам. Послужете со варен ориз и по желба сè на чинијата поросете со исечкан кромид.