Немате идеја за ручек? Пробајте го овој едноставен рецепт што ќе ве спаси од стоење покрај шпоретот

8 март, 2021
1421961

Состојки:

1 кг компири

1 лажичка сув зачин

1/2 лажичка бибер

100 гр мајонез

3 лажици кечап

1 лажица сенф

500 гр пилешки гради без коски

3 лажици масло

1 кромид

1/2 лажиче кари

1 лажичка мелена слатка пиперка

200 гр шампињони

1/2 лажиче оригано

4 чешниња лук

2 јајца

2 дл млеко

2 дл вода

Подготовка

1. Излупете го компирот и исечете го на коцки. Вклучете ја рерната на 200 степени. Ставете го компирот во плех за печење и зачинете го со сув зачин, бибер, мајонез, кечап и сенф. Измешајте сè добро.

2. Печете ги компирите 30 минути. Во меѓувреме, подгответе го пилешкото. На масло се динста ситно исечен и солен кромид. Кога ќе добие убава жолта боја, додадете ги исечените пилешки гради на парчињата. Зачинете со кари и слатка пиперка, промешајте и оставете го месото да се готви пет минути.

3. Потоа додадете исечени шампињони, оригано и сецкан лук. Покријте и оставете да врие уште пет минути.

4. Во меѓувреме, подгответе го преливот да го прелиете компирот. Во сад, изматете ги јајцата и промешајте ги млекото и водата.

5. Извадете ги компирите од рерна, додадете ги пилешкото и печурките и истурете го преливот врз од горе. Вратете се во рерна уште 10-15 минути за да се запече убаво.

На здравје!

escort - Korsan taksi