Палента како инспирација за појадок, ручек и десерт

22 јануари, 2021
Capture

Љубовта кон палентата многумина ја негувале уште од детството. Покрај тоа што е едноставна, прифатлива и лесно достапна храна, палентата работи одлично и во слатки и солени варијанти.
Некогаш, палентата беше храна на сиромашните низ цела Европа, а денес ја откриваат и пошироките ресторани и редовно служат како прилог на главното јадење. Може да биде одлична главна храна за подготовка на различни вкусни јадења. Во комбинација со урда и пармезан, ќе добиете вистинска енергетска бомба, богата и ароматична со вкус и крцкава текстура. Иако најмногу го јадеме во солени комбинации, палентата е одлична и во слатките јадења.

Подолу ви донесуваме предлози за појадок, ручек и десерт со палента!

Вкусен и здрав појадок: кремаста палента збогатена со сирење

Палента или каша се подготвува со готвење пченкарно брашно во вода. Многу генерации пораснаа на оваа храна, која поради својата богата енергетска вредност е одличен избор за појадок. Кремната палента е збогатена со свежо сирење, а може да ја послужите со чаша млеко или јогурт. Исто така, ова јадење е одлична опција за оброк после тренинг бидејќи ќе ве опреми со голема количина енергија

Ароматична палента со лук и рузмарин

Крем прилог или главно јадење со арома на лук и рузмарин е одличен избор кога ќе ви снема време. Иако е многу едноставна храна, палентата поради различните адитиви може да стане одличен топол оброк за кое било време од денот. Зачините го прават ароматичен, а додавањето на сирење и путер кремасто.

Џејми Оливер носи рецепт за сочна торта од палента

За сите љубители на портокали и вкусни бисквити, тортата со палента е совршен избор! Познатиот готвач Џејми Оливер, авторот на овој рецепт, добро знае како не може да погреши со портокалите. Токму поради вкусот и сочноста на цитрусот, тортата ќе им се допадне на сите генерации. Оваа торта можете да ја декорирате со овошје, а топката сладолед исто така би одела одлично!