Печени мексикански тортиљи со пилешко

28 јануари, 2021
Untitled


Во нашиот видео рецепт, научете како да подготвите печени мексикански тортиљи со пилешко.
Изберете број на порции:
4
Потребни состојки:
кромид 1 глава, пилешки гради, сирење фета, 300 гр тортилја, 5 парчиња пилешка супа, 200 мл пире од домати, 250 мл ким, 1 лажичка лук, 3 чешниња мајчина душица, 1 лажичка чили(сушено) , маслиново масло

Чекор-по-чекор инструкции:
Истурете малку масло во загреана тава, додадете исечен кромид, посолете го и пржете на средна топлина. Пилешкото филе исечете го на стапчиња и додадете го во тавата со кромидот, посолете го и оставете ги состојките да се пржат 3-4 минути.

Исцедете лукчиња од лук во тавата, додадете ким и мајчина душица, чили , промешајте малку. Вратете ја тавата на оган и истурете ги пасираните домати, супа и оставете го сосот да се готви 3-4 минути додека не се згусне.
Ставете го сосот од домати на дното на огноотпорниот сад, ставете ги тортиљите врз сосот, ставете го пилешкото, сирењето фета, додадете го сосот од домати и покријте го со друга тортилја и повторете го процесот. Истурете го преостанатиот сос од домати над сè и ставете го во рерна загреана на 180 ° C околу 30 минути.