Пилешкото никогаш не било посочно: Ова е единствениот начин да го исечете и подготвите

25 мај, 2021
пилешкото никогаш не било посочно

Пилешки гради од кои ќе ви дојде вода на уста.

Состојки:

  • 600 гр пилешки гради
  • 150 гр јогурт
  • 2 компири
  • 1 сноп пролетен кромид
  • 5 печурки
  • 50 мл маслиново масло
  • лук со, бибер, миризлив пипер
  • 1 лажичка сенф

Подготовка:

Исечете ги пилешките гради со остар нож, така што засеците одат дијагонално едни над други – како да сте сечеле баклава. Изматете го јогуртот со зачини, лук и масло и натопете го секое парче пилешко така што да биде богато покриено со овој сос. Покријте го садот со фолија и оставете го месото во фрижидер еден час.

Излупете тиква, изрендајте ја и исечете ја на парчиња. Зачинете со сол, додадете сецкан кромид и посипете со сецкани печурки.

Сега наредете го пилешкото зеленчук, прелијте го со преостанатиот сос и печете го во рерна на 180С околу 40 минути.

По желба, може да посипете со малку рендано сирење пред сервирање.