ПОГЛЕДНЕТЕ во туѓа традиција! Направете ГЕРМАНСКА БОЖИЌНА ТОРТА

4 јануари, 2021
405457_stollen-5824071-1920_f

Столен (украден) е традиционален германски овошен леб што се подготвува и со задоволство се јаде за време на Божиќ. Датира од 15 век, но не беше ни близу до денешниот со додавање на суво овошје, шеќер и путер…
Состојки:

600 гр брашно
125 мл млако млеко
јајце
квасец
шеќер со вкус на бурбон ванила
малку сол
50 мл топла вода
100 гр шеќер
200 гр маргарин или путер
120 гр суво грозје
50 гр исушена брусница
50 гр суви кајсии
50 гр бадеми
60 гр кора од портокал
рендана кора од лимон
лажичка арома на рум
0,5 лажички мелено оревче
0,5 лажички цимет

За глазура:

Ставете суво грозје во мал сад заедно со суво овошје и прелијте со арома на рум и топла вода. Добро промешајте и оставете овошјето да се впие во аромата. Се топи маргаринот и се остава да се олади на собна температура. Истурете 2/3 брашно, сув квасец, рендана кора од лимон, шеќер, бурбон ванила, сол, млеко и јајце во сад за мешање. Месете го тестото и оставете го да нарасне покриено со фолија на топло место околу 40 минути.

Во меѓувреме, во друг сад за мешање, додадете стопен маргарин (ладен на собна температура), остатокот од брашното, циметот, и морското оревче и измешајте сè добро. Кога првиот дел од тестото се крева, комбинирајте го со вториот. Пренесете го добиеното тесто на набрашнета работна површина и продолжете да мешате со рацете околу 10 минути. Исцедете го исушеното овошје од вишокот течност и замесете го во тесто заедно со грубо исецканите бадеми. Од тестото формирајте јуфка и оставете ја да одмори околу 30 минути.


После тоа, засукајте го тенкото тесто со сукало во дебелина од околу 1 см во правоаголна форма и завиткајте го како ролна. Ставете го на плех претходно обложен со хартија за печење и оставете го да стаса околу 30 минути. Печете во рерна на 180 степени околу 35 минути. После печењето, оставете го да се излади, па премачкајте го со стопен маргарин, а потоа посипете го прав со шеќер.