Полжави со сирење – фин залак за целото семејство

21 март, 2021
gdfg

Кифлички, колачи, домашен леб – или нешто друго? И полжави со сирење ќе се вклопат во оваа екипа на Велигден …
Празниците се ближат и треба да започнеме со планирање на менито. За Велигденски појадок, или како попладневна закуска за целото семејство, можете да ги послужите овие едноставни и ефективни колачи полнети со свежо сирење.

Ќе потрае малку повеќе од еден час од мерење на состојките до сервирање, но поголемиот дел од работата ќе ја заврши рерната. Добар апетит!

Состојки:

500 гр мазно брашно
250 мл топло млеко
7 гр сув квасец
2 лажички сол
1 лажица сончогледово масло
3 лажици маслиново масло
2 жолчки
250 гр урда
прстофат ким и сусам

Подготовка:

Просејте го брашното во длабок сад. Додадете сол, масло, квасец и топло млеко и измешајте сè заедно. Месете го тестото со рацете доколку е потребно.
Тестото развлечете го на подлога што претходно сте ја попрскале со брашно. Премачкајте го со свежо сирење и превртете го во цврст ролат. Исечете ја роладата на парчиња со дебелина од три см.
Полжавите се наредени еден до друг во сад обложен со растително масло. Премачкајте ги со жолчка, посипете ги со ким и сусам и оставете ги да стасаат 20-30 минути.
Откако полжавите ќе се кренат, ставете ги во загреана рерна на 180 степени. Печете ги околу 35 минути, додека не добијат убава златна боја.

 | Author: Petra Terner