ПОМЕК ДОМАШЕН ЛЕБ НИКОГАШ НЕ СТЕ ПРОБАЛЕ: Готов за само 20 минути, ќе замириса целата куќа!

25 јули, 2021
254763_domaci-hleb_ls (1)

Овој леб можете да го направите и со деца, се што треба да направите е да го обликувате тестото во топчиња и да ги оставите да ја направат формата што ја сакаат. Можете исто така да ги оставите да ги направат топчињата тесто ако се малку постари. Овој интересен леб се пече брзо на ниска температура, па тоа е дополнителен плус.

Тој е толку мек и сочен, и не мора да го месите тестото, само треба да го комбинирате со шпатула. Може да го послужите со салати, со разни домашни и купени намази, како и со шунка по ваш избор. Ако не сте мрзливи, направете домашен намаз од јајца, туна или тиквички.

Состојки:

200 гр брашно
170 мл млеко
20 гр шеќер
1 лажичка сув квасец
1 лажичка сол
10 гр путер, несолен

Подготовка:

Измешајте млеко, квасец и сол.
Покријте со фолија и оставете 10 минути.
Измешајте брашно и сол, а потоа додадете активиран квасец на средина.
Мешајте со шпатула додека не се соедини, а потоа додадете го стопениот путер.
Мешајте уште 3 минути.
Покријте со фолија и оставете околу еден час, додека не се зголеми двојно по големина.
Потоа, посипете го тестото со малку брашно, извадете го на набрашнета површина и размесете го во форма на квадрат со набрашнети раце.
Исечете прво во должина, а потоа во ширина, за да добиете мали парчиња.
Обликувајте топчиња и наредете ги на плех обложен со хартија за печење.
Со топките направете ја формата што ја сакате.
Оставете само малку простор помеѓу топчињата.
Ставете ги во рерна да се удвојат, а потоа премачкајте ги со млеко.
Печете во загреана рерна на 160 целзиусови околу 18-20 минути.
Премачкајте го топлиот леб со путер.

escort - Korsan taksi