Прекрасни дански колачи: Меки, воздушни, вкус на задоволство!

2 август, 2021
Screenshot 2021-08-02 124724

Состојки:

550 гр брашно

300 мл млеко

15 гр квасец

1 лажичка шеќер

малку сол

1 лажица маслиново масло

100 гр путер

џем од кајсија (може да бидат и солени со сирење)

Подготовка:

Иситнете го квасецот, додадете малку млако млеко во садот и оставете да запени. Додадете го остатокот од млекото, додадете масло и брашно.

Ставете малку сол над брашното, замесете мазно тесто и оставете да одмори 20 мин. Расукајте половина сантиметар, потоа исечете правоаголници и на нив изрендајте околу 100 гр путер.

Завиткајте и преклопете уште еднаш. Дозволете да одмори да се развие во квадрат.

Засечете два соседни агли. Ставете џем во средината и преклопете ги исечените агли на спротивните страни.

Оставете го пецивото во тавата да одмори, и по желба премачкајте го со жолчка, печете на 210 степени околу 25 минути.