Пробајте го хит рецептот на ТикТок за пурпурни колачиња – направени од тесто од боровинки!

22 април, 2021
колачиња од боровинки

Tестото треба да излезе меко и „млитаво“ поради влагата во бобинките, па затоа препорачува да го ставате во фрижидер околу 30 минути пред да ги направите колачињата.

Овој рецепт за колачиња од боровинки е осмислен од популарната американска блогерка за храна Џастин Пена, авторка на блогот ,,Justine Eats”, која напиша дека овие колачиња се „најдобрите што ги направила некогаш“, па не требаше многу за десертот вирусно да се прошири и да стане хит на социјалните мрежи.

На својот блог, Пена пишува дека ги замислувала колачињата како десерт што дури и веганите можат да го јадат, полн со вкусови на боровинки со мека средина или како што вели, „како дете на мафините од боровинки и најдобрите колачиња за чоколадо“ – и најдобриот дел е тоа што има и состојки кои повеќето веќе ги имаат дома и дека колачињата се подготвени за помалку од 20 минути!

Пена само советува дека боровинките добро се мешаат со рачен миксер, за да се измешаат со останатите влажни состојки.

Тестото треба да излезе меко и млитаво поради влагата во бобинките – вели таа, па затоа препорачува да го ставате во фрижидер околу 30 минути пред да ги направите колачињата.

Состојки:

  • 135 грама (1 чаша) брашно
  • 1/2 лажиче прашок за пециво
  • 1/8 лажиче сол
  • 76 грама (1/3 чаша) вегански путер, омекнат
  • 90 грама (1/3 чаша плус 1 лажица) со гранулиран шеќер
  • 80 грама (1/3 чаша) замрзнати боровинки
  • 70 грама (1/2 чаша) вегански чипс од бело чоколадо

Загрејте ја рерната на 200 ° C. Во мал сад изматете ги брашното, прашокот за пециво и солта.


Одмрзнете ги замрзнатите боровинки додека не омекнат (околу 30 секунди во микробранова печка на голем оган или 2-3 минути на средна топлина на шпоретот).


Оставете боровинките да се оладат, околу 2-3 минути. Додека се ладите, изматете ги путерот и шеќерот со миксер додека не добиете проsирен крем.


Додадете ги одмрзнатите боровинки на кремот од путер и шеќер, мешајќи брзо цело време, да се мати и да се натопи во кремот (што треба да има светло виолетова боја).


Постепено додавајте ги сувите состојки и обликувајте мешавина од тесто. Промешајте ги чиповите од бело чоколадо.
Тестото ќе биде „млитаво“, па изладете го половина час, а потоа од него формирајте 12 топчиња (колачиња).


Печете на 200 ° C 10 до 13 минути или додека малку поруменат на рабовите.


Преклопете ги во фрижидер да се оладат пет до десет минути, а потоа послужете ги.

escort - Korsan taksi