Рецепт за фин италијански десерт полн со витамин Ц кој се топи во устата
10 јануари, 2021
Тирамису е традиционален италијански десерт кој се состои од бисквити натопени во кафе збогатено со крем од сирење маскарпоне…
Но, дали знаевте дека постои и „полесна“ освежителна верзија полна со витамин Ц? Или барем да го оправдавме правењето на оваа сочна торта со додавање на ликер лимончело, кој е направен од лимон.
За сируп од лимончело:
240 мл ликер лимончело
240 мл вода
100 грама шеќер
180 мл свежо исцеден сок од лимон
40 бисквити
За крем од маскарпоне:
450 грама сирење маскарпоне
350 грама крем
150 грама џем од лимон
60 грама шеќер во прав
Подготовка:
- Во тенџере, загрејте лимончело, вода, шеќер и сок од лимон на умерена температура и често мешајте додека шеќерот не се раствори целосно.
- Ставете го сирупот на страна да се олади на собна температура.
- Во меѓувреме, изматете го кремот во шлаг со миксер. Измешајте го шеќерот во прав.
- Во посебен сад измешајте го сирењето маскароп со џем од лимон.
- Внимателно измешајте шлаг во смесата со сирење маскарпоне и лимон.
- Натопете ги бисквитите во сируп од лимончело, и ставете ги во огноотпорен сад во кој ќе ја подготвите тортата.
- Наредете ги бисквитите едно до друго за целосно покривање на дното на тавата.
- Нанесете половина од маскарпонето, шлаг и крем од лимон над бисквитите потопени во сирупот.
- Повторно ставете ги бисквитите потопени во сирупот над смесата, а целата торта завршете ја со остатокот од кремот.
- Украсете ја тортата со малку кора од лимон ако имате органски одгледувано овошје.
- Ставете го колачот во фрижидер најмалку шест часа или преку ноќ, пренесува punkufer.hr.
- Послужете разладено. Добар апетит!