Рецепт за миризливо рижото со печурки кое се подготвува за помалку од половина час

15 јануари, 2021
1387871

Ова едноставно, кремасто рижото со печурки е идеално за денови кога брзате и сакате да јадете нешто топло и вкусно. Може да го збогатите со зачини, парчиња сланина, зеленчук

Потребни состојки: 75 гр путер 3 чешниња лук 550 гр печурки по ваш избор (остриги, шампињони …) Сол и црн пипер маслиново масло 1 мал кромид 400 гр ориз зеленчук 1,5 дцл бело вино 2 лажици сецкан свеж магдонос мајчина душица ловоров лист Пармезан

Подготовка: Во голема длабока тава, стопете половина путер (околу 35 гр.) И фрлете го лукот врз него да се пржи околу една минута. Додадете ги исечканите печурки, сол и бибер и оставете ги да се варат 5-7 минути, а потоа тргнете ги од оган. Во друго длабоко тенџере, стопете 20 гр путер и додадете малку маслиново масло, додадете исечен кромид и пржете 5-10 минути. Додадете го оризот и добро измешајте и оставете една минута оризот да ја апсорбира маснотијата.

Истурете го виното и оставете го алкохолот да врие, а оризот да ја испие течноста. Додадете ловоров лист и мајчина душица. Во меѓувреме, загрејте ја густината додека не зоврие и додајте ја малку на оризот со постојано мешање; додека не ја апсорбира целосно течноста. Повторете го ова додека не добиете густин и додека оризот не стане крем, околу 20 минути. Не заборавајте постојано да мешате затоа што тоа е тајната на кремастото рижото.