Дали знаете како настанале јајцата Бенедикт? Денес тие го слават својот ден, а ние ви донесуваме одличен рецепт!

16 април, 2021
kako nastanale jajcata benedikt

Денес, ова популарно и многу омилено јадење го слави својот ден, прочитајте ги теориите за неговото потекло.

Постојат две приказни за потеклото на „јајцата Бенедикт“ и имаат само една заедничка работа – тие се создадени пред повеќе од сто години.

Во првата приказна, заслугата за креацијата е на првиот ресторан отворен во Америка – на Делмонико. Нивниот главен готвач беше Чарлс Ранхофер, големиот славен готвач од тоа време. Меѓу гостите во тие години беа и капетанот Ле Гранд Бенедикт и неговата сопруга Ема, на кои им беше преку глава од понудата на менито, па го замолија готвачот да измисли ново јадење. Таа опиша нешто како денешните јајца Бенедикт, а рецептот што тој го измислил во тоа време бил токму тој што го нарекол кога го вклучил во својата книга за готвење Епикуреј.

Според друга приказна таа година кога готвачот Ранхофер ја објави својата книга за готвење, Лемуел Бенедикт, брокер и член на благородничко семејство во Њујорк, познат како денди и плејбој, застана покрај стариот хотел Валдорф на Петтата авенија, едно утро по бурната ноќ до ослободете се од мамурлакот, тој побара тост со путер, крцкава сланина, две јајце-пикери и сад со сос од холанд. Толку му се допадна на готвачот на хотелот, Оскар Цкирки, што тој реши да го вклучи јадењето во своето мени, заменувајќи го само тостот со тркалезни колачи и сланината со шунка.

Со текот на времето, јадењето се здоби со бројни варијанти како „Јајца Флорентин“ – со спанаќ наместо шунка и „Јајца Провансал“ – со сос од берназа, наместо холандзе, и стана толку популарно што 16 април беше прогласен за негов ден.

  • Потребни состојки:
  • 4 јајца
  • 4 парчиња варена шунка
  • 4 парчиња бел леб
  • Холандски сос
  • 1 ловоров лист
  • 5 каранфилче
  • 5 зрна црн пипер
  • 5 гр шеќер
  • 10 гр путер
  • 125 мл оцет
  • 1 лажица сецкани магдонос или босилек

Подготовка:
За сосот холандез стопете 10 лажички путер, а во блендер додадете три жолчки, стопен путер, лажичка сок од лимон, малку сол и мешајте со средна брзина додека не се претвори во компактна смеса.

Варете вода во која претходно сте ставиле ловоров лист, каранфилче, бибер, шеќер и оцет. Откако ќе заврши, оставете го да се готви околу 10 минути. Потоа извадете ги зачините од ароматизирана вода и започнете да ги ловокрадците. Во сад, скршете го јајцето, осигурувајќи дека ќе остане цело, а потоа полека потопете го заедно со садот во врела вода и со помош на две лажици, доближете ја белката до жолчката. Кога јајцето ќе почне да се зацврстува, оставете го да се готви (4-5 минути).

Потоа испржете парчиња варена шунка или сланина на стопен путер од двете страни, а лебот испечете го малку во тостер или во тава.

За сервирање, ставете го испечениот леб на чинија, над него парче шунка и врз него јајце од изрече. Намачкајте со малку сос, зачинете и послужете.

Добар апетит!

escort - Korsan taksi