Деликатес за вечера: Подгответе фина гурманска пилешка паштета!
2 март, 2021
Дали има нешто подобро од комбинирање на здраво, вкусно и заситно? Оваа паштета од пилешко ви одзема малку напор и време, но тоа ќе биде вкусно и здраво решение за појадок, ручек или вечера.
Пилешкото е лесно достапно и не е многу скапа опција за јадење. Но, честопати луѓето знаат да се заситуваат цело време од едно исто па затоа ви донесуваме рецепт што ќе му даде на пилешкото ново руво, а на вас исклучително фин оброк, на кој не потрошивте многу пари.
Состојки:
- 1 пилешко
- 1 пециво (кајзерица)
- млеко
- 1 јајце
- 2-3 кисели краставички
- Француски сенф
- 2 лажици павлака
- 2-3 лажици мајонез
- сок од половина лимон
- магдонос, сол, бибер
Подготовка:
- Исечете го пилешкото на помали парчиња и варете. Кога ќе се свари, оставете малку да се излади.
- Извадете го месото и мелете го во мелница за месо.
- Пренесете го месото во поголема чинија и додадете го пецивото натопено во млеко. Промешајте со рацете.
- Додадете едно сирово јајце и измешајте сè повторно.
- Исечете ги киселите краставички на мали коцки и додајте ги во смесата.
- Прво додадете павлака, па сенф и лимон. После тоа зачини. Измешајте сè добро за да направите мазна смеса и пробајте.
- Во случај на недостаток на “подмачкување” додадете 2-3 лажици мајонез.
- Паштетата можете да ја оставите во еден сад или да ја поделите на помали чинии со капаци и да ја ставите во фрижидер 2 до 3 часа да се олади и стисне.