КОЛАЧ НА МИЛИОНЕРИТЕ: Благо од карамела и чоколадо која ќе ве ПОЛУДИ!

30 март, 2021
245745_coko-karamel-kolac_ls

Оригиналот на овој деликатес е „милионерски колач“. Shortbread е еден вид тесто за корти за колачиња и колачи кои повеќе се ронат, што е популарно во Велика Британија.

Традиционално се прави од еден дел шеќер, два дела путер и три дела брашно. Во оваа торта убаво се вклопува со карамела што се топи во уста и слатко чоколадо.

Состојки:

За тестото:

225 гр мек путер
125 гр шеќер
340 гр брашно
1 прстофат сол

За карамела:

200 гр мек путер
200 гр шеќер
400 мл кондензирано млеко
3-4 лажици јаворов сируп или стопен мед

За чоколадниот слој:

250 гр чоколадо (млеко, темно или бело)

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 150 степени, а потоа обложете правоаголен плех (33 см х 23 см) со хартија за печење. Покријте ги и страните.

За крцкаво тесто измешајте мек путер, шеќер и со миксер околу три минути. Потоа додадете го просеаното брашно и промешајте уште три минути. Првично, од тестото ќе се формираат трошки, но продолжете да мешате додека не добиете груба смеса.

Ставете го тестото во плех за печење, а потоа притиснете за да го направите бисквитот дебел околу еден сантиметар. Ставете го во рерна и печете околу 35 минути додека тестото не добие златно жолта боја. Потоа оставете го тестото целосно да се излади и ставете го во фрижидер.

За карамелата, ставете го преостанатиот путер, шеќер и кондензирано млеко заедно со јаворовиот сируп во тенџере и загрејте го на средна топлина. Оставете да се крчка околу 30 минути со постојано мешање додека течноста не се претвори во густа карамела.

Ставете ја карамелата во калапот за бисквити и раширете ја рамномерно. Ставете го во фрижидер уште еден час за да се остави карамелата да се зацврсти.

На крај, стопете го чоколадото во пароброд и ставете го на слој карамел. Ставете го колачот во фрижидер да се стегне, исечете го на коцки и уживајте.

escort - Korsan taksi