Сите сме слушнале за тортата Шварцвалд: Ова е побрз и полесен рецепт за подеднакво вкусен десерт

7 март, 2021
svarcvald-torta-830x0

Сладок, кремаст и освежителен десерт е загарантиран да го воодушеви целото семејство. Вашиот сосед гарантирано ќе го побара овој рецепт.

Состојки:

Крцкаво тесто: – 200 гр брашно – 1 лажица какао – 1 лажичка прашок за пециво – 50 гр шеќер – 1 кесичка ванилин шеќер – 100 гр путер – 4-5 лажици вода

Тесто за бисквити: – 8 јајца – 180 гр шеќер – 1 кесичка ванилин шеќер – ½ лажички цимет – 6 капки арома на горчлив бадем – 220 гр брашно – 20 гр какао – 1 прашок за пециво

Пополнување и украсување: – 600 гр свежи или замрзнати цреши – 5 лажици густин – 3 лажици шеќер – 6 лажици џем од цреши – 1 л слатка павлака – 50 гр црно чоколадо

Подготовка: Во мелениот бисквит додадете стопен путер и какао и добро измешајте. Потоа додадете млеко, доколку е потребно, така што масата да не е премногу течна. Ставете ја масата во калап или плех со димензии 30 х 20 см и израмнете ја. Исцедете ги исчистените цреши од сокот, а потоа додадете вода за да добиете 400 мл течност. Ставете ги вишните во сад во кој ќе се сварат, додадете шеќер. Ставете сè на оган да зоврие. За тоа време, измешајте го преостанатиот сок и густинот.

Кога масата ќе зоврие, варете ја неколку минути, додадете ја задебелената густина и мешајте додека не се згусне. Истурете го сварениот фил врз кората и израмнете. Доколку е потребно, протресете го плехот за печење за рамномерно распределување на филот. Оставете да се излади на собна температура, додека го чоколадото со додавање на масло на пареа. Истурете го стопеното чоколадо врз филот од цреша и оставете го да се олади прво на собна температура, а потоа оставете го колачот во фрижидер. Комбинирајте го крем сирењето со шеќер во прав, па додадете шлаг. Ставете го белиот фил над слој чоколадо и тортата е подготвена.