РУЧЕК КАКО ОД НАЈДОБРИОТ РЕСТОРАН: Пилешко Тоскана, специјалитет за сите сетила со најкремастиот сос!

15 јуни, 2021
322870_piletinatoskanashutterstock-1807892062_ff

Кога ќе го подготвите ова пилешко, ќе имате впечаток дека јадете во ресторан!

Толку е кремасто и сочно, и полно со вкус, па нема да останете рамнодушни.

Состојки:

2 лажици маслиново масло
4 пилешки филети
1 големо јајце
3 лажици брашно
½ лажички сол
¼ лажички бибер
1 лажичка оригано
1 лажичка мајчина душица
1 лажичка зачинета пиперка

За сосот:

4 лажици маслиново масло
1 голем кромид или пурпурен кромид (може да има и 4 врски на млад)
1-2 црвени пиперки
2 чешниња лук
1 лажичка оригано
1 лажичка зачинета пиперка
150 гр суви домати
1 лажица доматно пире
1 dcl вино
250 мл пилешка супа (или коцки за супа на 250 мл вода)
100 мл неутрална павлака
40-50 гр пармезан
¼ лажички пиперка
120 гр беби спанаќ

За украсување:

1 лажица ситно сецкан свеж магдонос

Подготовка:

Во едната чинија изматете го јајцето, а во другата измешајте го брашното со зачините. Белото месо превртете го во јајца, па во брашно и пржете на загреано масло околу 10 минути, вртејќи го месото од време на време. Потоа обложете го плехот со хартија за печење, наредете го пилешкото и печете 150 минути на 180 ° С.

За сосот: Во истата тава каде што сте го пржеле пилешкото, истурете маслиново масло, па пропржете го кромидот што сте го исекле на ленти. Нежно мешајте додека кромидот не стане стаклен, а потоа додадете оригано, зачинета пиперка, сецкан лук, доматно пире, сушен домат и црвена пиперка исечени на ленти. Гответе околу 2 минути и нежно промешајте. Додадете бело вино и варете додека не зоврие со постојано мешање. Потоа додадете супа и бибер.

Зголемете ја температурата за да зоврие сосот, а потоа намалете и оставете да врие уште 5 минути. Истурете павлака и пармезан, промешајте, а потоа додадете спанаќ и промешајте. Кога спанаќот е готов, додадете го месото со целиот сок и оставете го да врие уште 2-3 минути. Украсете со магдонос.

escort - Korsan taksi