Сè што ви треба: Чизкејк со малини и бело чоколадо

2 март, 2021
нмн

Овој кремаст чизкејк без печење плени со својот изглед и вкус. Комбинацијата на бело чоколадо и сирење во комбинација со малини едноставно ќе ве воодушеви. Се состои од класична основа за бисквити, два реда крем сирење и бело чоколадо и еден ред малини. На врвот се додава ситна глазура од шлаг и бело чоколадо.

Состојки на подлогата: 200 гр бисквити 140 гр путер Сирење крем: 250 гр сирење маскарпоне 500 мл крем за готвење (незасладен) 200 гр крем сирење 100 гр бело чоколадо 6o g шеќер во прав 1 лажичка екстракт од ванила 200 гр малини (може да се замрзнати) 100 мл вода 3 лажици шеќер 1 ванилин шеќер 1,5 лажички желатин

 | Author: Nikolina's Kitchen

Глазура: 200 гр бело чоколадо 250 мл крем за готвење

Постапка за подготовка на подлогата: Мелете ги бисквитите и стопете го путерот. Калапот премачкајте го со малку од тој стопен путер, а остатокот истурете го во бисквитите и добро измешајте. Притиснете ја смесата за бисквити во калапот. Колку е подобро притиснато, толку помалку ќе се распадне кога ќе се исече.

Желе од малина: Ставете желатин (1,5 лажичка) во мала чинија и истурете со 3 лажици вода. Оставете го 10 минути. Варете малини со 100 ml вода, додадете шеќер и ванилин шеќер. Кога сè ќе се стопи, тргнете ги малините од оган, исечкајте ги и додајте го желатинот. Само мешајте додека не се раствори целосно. Исцедете го овој сируп и оставете го да се излади.

Сирење крем: Загрејте 150 ml крем додека не зоврие, тргнете го од оган и ставете ги коцките од бело чоколадо внатре. Оставете го настрана да се растопи и олади, повремено мешајќи. Измешајте го остатокот , кога ќе започне да добива подебела конзистентност, додадете маскарпоне, крем сирење, шеќер и ванила. Кога сè ќе добие убава цврстина, додадете го чоколадото постепено додека го мешате кремот (не треба да биде жешко !!).

Сега кога ги имате подготвени сите состојки, ставете половина од смесата со сирење врз бисквитите и ставете ги во замрзнувач околу 20 минути. Кога убаво ќе се зацврсти со лажица, ставете сируп од малина на првиот слој крем од сирење. Ставете го повторно во замрзнувач додека не се затегне доволно за да можете убаво да нанесете уште еден слој крем сирење на него. Нанесете го со лажица по малку

 | Author: Nikolina's Kitchen

Вратете се во замрзнувачот за да ја направите тортата целосно цврста

Глазура: Загрејте го кремот за матење до вриење, тргнете го од оган и додадете го чоколадото. Мешајте додека не се раствори и олади. Отстранете ја тортата што е доволно оладена во замрзнувачот од калапот (прво одделете ги рабовите со нож). Прелијте ја со глазура.

escort - Korsan taksi