Шик торта, која се наоѓа на менито на луксузните хотели, сега може да ја направите дома за само половина час!

14 мај, 2021
шик колач чизкејк

Чизкејк од малина и бело чоколадо се подготвува за само половина час, без печење.
Едно од омилените задоволства во секое семејство, може да се направи на десетици начини. Денес откриваме нов начин што комбинира совршени вкусови на малина, бело чоколадо и сирење маскарпоне.

Со помош на овој рецепт, торта од луксузен хотел или слаткарница ќе биде на вашата маса:

Состојки на подлогата:

  • 200 гр бисквити
  • 120 гр путер

Состојки за крем сирење:

  • 250 гр сирење маскарпоне
  • 500 мл павлака за шлаг (незасладен)
  • 250 гр крем сирење
  • 100 гр сечкано бело чоколадо
  • 50 гр шеќер во прав
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • 5 гр прав од желатин

Желе од малина:

  • 200 гр свежи или замрзнати малини
  • 50 мл вода
  • 1 лажица шеќер
  • 15 гр ванилин шеќер
  • 1,5 лажички желатин
  • 3 лажици вода од желатин

Глазура:

  • 200 гр сечкано бело чоколадо
  • 250 мл павлака
  • 100 гр малини за украсување

Подготовка на подлогата:

  • Сомелете ги бисквитите во блендер и растопете го путерот.
  • Користете калап со димензии 26 см, па премачкајте го со малку стопен путер, а остатокот измешајте го со распаднатите бисквити.
  • Добро притиснете ја смесата за бисквити (со рацете или со дното на чаша) во калапот.

Желе од малина:

  • Во мал сад измешајте го желатинот со 3 лажици вода, па оставете го да отече 10 минути.
  • Варете малини со 100 мл вода, додадете шеќер и ванилин шеќер.
  • Потоа, тргнете ги малините од оган и измиксирајте ги или изблендирајте ги и додадете го желатинот додека се уште се жешки.
  • Мешајте додека желатинот целосно не се стопи.
  • Исцедете го сирупот од семето и оставете го да се олади.

Крем од сирење:

  • Измешајте 150 мл павлака за шлаг со желатин и загревајте до вриење, потоа тргнете ги од оган и додадете ги коцките од бело чоколадо.
  • Повремено мешајќи, оставете чоколадо да се стопи и да се излади.
  • Остатокот од павлаката изматете ја во шлаг.
  • Кога ќе се згусне, додадете маскарпоне, крем сирење, шеќер и екстракт од ванила и мешајте на средна брзина со миксер додека не се соединат состојките.
  • Постепено додавајте ја изладената павлака со чоколадо, мешајќи цело време.
  • Ставете половина од смесата со сирење во калап на мелените бисквити, израмнете и ставете во замрзнувач 20 минути.
  • Распоредете го сирупот од малина рамномерно на исцедениот и изладен крем со лажица.
  • Ставете го повторно во замрзнувач 20-30 минути додека желето не се стегне.
escort - Korsan taksi