Шпагети со ракчиња и песто од црни маслинки

1 февруари, 2021
spageti-so-rakcinja-2

Во нашиот видео рецепт, научете како да подготвите шпагети со ракчиња и песто од црни маслинки.
Ракчињата се многу здрави и љубопитни морски животни и можат сами или во друштво со други морски плодови да талкаат во разни рижота и тестенини или да се капат во малку врело маслиново масло со додавање лук и магдонос. А како завршија ракчињата овој пат, уверете се сами.

Изберете број на порции:
4
Потребни состојки:
тестенини, 500 гр цели (шпагети), ракчиња, 400 гр излупени маслинки, 120 гр црни, борови ореви без јатки, 50 гр магдонос, 4 лажици сецкан лук, 2 парчиња домат, 10 лажици маслиново масло и бибер (свежо мелен)

Чекор-по-чекор инструкции:
Лукот грубо исецкајте ги и преполовете ги доматите.
Ставете маслинки , додадете лук, ореви, сецкан магдонос, истурете 100 ml маслиново масло, зачинете со сол и бибер и направете смеса.


Ставете ги тестенините во тенџере со топла и солена вода и варете ги во согласност со упатствата на пакувањето.
Во меѓувреме, ставете ги преостанатите ореви во загреана тава и пржете 2-3 минути.
Потоа истурете 2-3 лажици маслиново масло во тавата, додадете ги исчистените ракчиња, промешајте и пржете уште 2-3 минути.
Потоа исцедете ги сварените тестенини и ставете ги во тава со ракчиња и ореви, додадете маслиново песто и домати, промешајте и послужете.