Што подготвувате за ВЕЧЕРА? Кари и тиквичка одлично посно јадење! (РЕЦЕПТ)
За сите оние кои постат, еве еден интересен предлог за ручек или вечера.
Состојки:
тикви со средна големина
лажица масло
1-2 лажици кари во прав
лажичка семе од коријандер (или прав, како што наоѓате)
лажичка семе од синап
поголем кромид, ситно сецкан
250 мл вода или супа
сол и бибер
400 мл кокосово млеко
конзерва наут (400 гр.)
За служење:
Свежо нане, варена киноа или ориз
Подготовка:
Прво, исчистете ја тиквата од семето, исечете ја на парчиња, излупете ја и исечете ја на помали коцки, околу 2 см. Загрејте го маслото во голема тава и додајте ги зачините за да ја ослободат аромата. По една минута, додадете два исечени кромид и вриејте 2-3 минути. Потоа додадете коцки од тиква, и по неколку минути вода или супа и масло од кокос. Додадете бибер по вкус и варете додека не омекне тиквата 15-20 минути, на крај додадете наут и варете уште неколку минути, мешајќи.