ШУМСКА БАКЛАВА: Сочна, полна со фил и многу вкусна! (РЕЦЕПТ)

26 мај, 2021
250729_baklava-novine_ls

Сигурно нема да ја заборавите, откако ќе ја пробате

Состојки:

500 мл вода

320 гр шеќер

1 портокал

3 јајца

250 мл јогурт

10 гр прашок за пециво

10 гр ванилин шеќер

70 мл путер

500 гр кори за пита

500 гр шумско овошје

Подготовка:

Сварете го шербетот. Загрејте вода до вриење, додадете го шеќерот, кругови портокал и варете 10 минути. Направете фил за баклава. Измешајте ги јајцата, јогуртот, прашокот за пециво, ванилиниот шеќер и растопениот путер.

Поделете ги корите на половина. Во сад за печење раширете половина од корите, секоја премачкајте ја со филот. На средина ставете шумско овошје.  

Преостанатата половина од корите премачкајте ја со фил. До крајот. Исечете и печете на 180 степени целзиусови, 30-35 минути.

Кога ќе биде готова, прелијте ја со разладениот шербет.