Солени колачи од лиснато тесто со мелено месо

26 мај, 2021
exps99509_FM143298B03_14_8b_WEB (1)

Лиснато тесто е вид тесто направено од брашно, путер и вода, кое со валање и преклопување содржи околу 700 внатрешни листови, а во ова јадење содржи и разни зеленчуци и мелено месо.

Број на порции: 4

Потребни состојки:

лиснато тесто,
500гр праз,
1 морков,
100гр глук,
1 глава мелено говедско месо,
300 гр магдонос,
2 лажици сецкан домат,
8 парчиња гауда сирење,
50 гр рендано екстра девствено маслиново масло и бибер (свежо мелен)

Чекор-по-чекор инструкции:

На набрашнета површина, расукајте го лиснатото тесто со дебелина од 0,5 см, исечете го на квадрати со големина што одговара на големината на соодветните огноотпорни чинии, прободете ги со вилушка, пренесете ги во огноотпорни чинии и ставете го во фрижидер .

За тоа време, исчистете го, измијте го и исечкајте го кромидот, празот и морковот, а мини доматите преполовете ги.
Во тава, на 2-3 лажици загреано масло, додадете исечен кромид, праз и моркови, сол, промешајте и пржете на средна топлина 5-6 минути.

Потоа додадете мелено месо и пржете сè заедно, мешајќи и сецкајќи го месото со вилушка за да стане зрнесто.
По околу 15 минути, зачинете го зеленчукот и месото со сол и бибер, промешајте и тргнете го од оган.

Добиеното полнење наредете го во чинии со лиснато тесто, ставете две половини мини домати на секое полнење и ставете сè заедно во рерна, загреана на 190 ° C, 20 минути.
Потоа посипете ги колачињата со сецкан магдонос и рендано сирење и продолжете со печењето уште 10 минути.

Извадете ги печените колачиња од рерна, почекајте малку да се изладат, извадете ги од садовите, наредете ги на чинии и послужете.

escort - Korsan taksi