СТАРИНСКИ КОЛАЧ ОД ЈАЈЦА И ОРЕВИ: Се прави од состојки кои сите веќе ги имаме, а ги враќа многумина во детството!

9 септември, 2021
257199_62145976zuteploske_ls

Понекогаш наједноставните колачи се најдобри. Доказ за тоа се многуте старомодни благи на кои се враќаме од година во година, а едно од нив се жолтите штангли. Едноставна торта од ореви во комбинација со жолта глазура веднаш враќа многумина во детството.

КОРА:

4 белки од јајца
150 гр путер
150 гр шеќер
100 гр брашно
150 гр ореви
1 прашок за пециво

ФИЛ:

4 жолчки од јајце
100 гр шеќер во прав
1 ванилин шеќер

ПОДГОТОВКА:

  1. Измешајте брашно и прашок за пециво во еден сад. Премачкајте правоаголен плех со малку путер и посипете со брашно. Изматете путер на собна температура со мешалка за шеќер. Кога ќе добиете убава мазна смеса, промешајте ги оревите. Одделете ги белките од жолчките.
  2. Изматете ги белките од јајца во тврдо тесто. Потоа наизменично додајте брашно и снег во смесата. Мешајте лесно и рачно со миксер или шпатула.
  3. Истурете ја смесата во подготвената тава, израмнете со шпатула или лажица и ставете ја во рерна загреана на 180 степени. Печете помеѓу 20 и 25 минути, додека кората не порумени на површината и не се оддели од рабовите.
  4. Додека се пече кората, изматете ги жолчките, шеќерот во прав и ванилиниот шеќер додека не се запенат. Кога тортата ќе се испече, извадете ја и прелијте со жолчка од јајце и глазура од шеќер и вратете ја во рерна. Веднаш намалете ја температурата на 150 степени и печете 5 минути. Потоа исклучете ја рерната и оставете ја тортата да се излади во неа.