Тарт со аспарагус е апсолутен хит оваа пролет, а имаме неколку идеи за како да го направите уште подобар!

13 април, 2021
f_10709805_1024

Ние го обожаваме токму поради неговата едноставна подготовка и состојките што скоро секогаш ги имаме во фрижидерот.

За добар пролетен тарт од аспарагус, ќе ви требаат само неколку состојки, а веројатно повеќето од нив веќе ги имате во фрижидер во рана пролет. Токму затоа не е изненадувачки што едноставните и брзи сезонски тартови деновиве предизвикуваат апсолутен ентузијазам на социјалните мрежи. Подготвени се на безброј начини, а заедничко е секогаш подлогата за лиснато тесто и додавање на омилениот аспарагус. Она што се менува се различни видови бази на сирење и адитиви, така што можете да користите урда, рикота или фета, кравјо или козјо сирење, но и класичен намаз од крем сирење или сладок крем со јајца.

Еден од најпопуларните рецепти во „Њујорк Тајмс“ во овој момент е тарт од козјо сирење, а на нивната варијанта додадоа лук, кора од лимон, тарагон и пармезан. Покрај овие додатоци, добра идеја би била и сланина или колбас, рендано сирење фета или билки како пиперчиња и нане. Во случај да сеуште ги гледате остатоците од велигденскиот појадок од фрижидерот, не заборавајте да размислите за шунка и коцки кромид на коцки во основата на сирењето.

Покрај класичната верзија, овој тарт можете да го подготвите и во форма на мали закуски, па не заборавајте да размислите дали планирате патување во природа викендов. Мини тартови ќе бидат практично решение за скоро секој вид дружење. Ако планирате да го сервирате тартот веднаш откако ќе го извадите од рерна, добра идеја ќе биде и додавање на јајце.

Во случај да сепак сакате да пробате да го подготвите тестото, а лиснатото тесто да ви изгледа премногу комплицирано, како основа можете да користите крцкаво тесто или слабо валано лиснато тесто.

image

Тешкотија во подготовката: средна
Време на подготовка: 60 ​​мин
Број на лица: 2-4

Состојки:

1 сноп аспарагус
1 пакет лиснато тесто
1 јајце
1 чаша сирење рикота
сол
свежо мелен пипер
3 парчиња пршута
1/3 чаша рендан пармезан
екстра девствено маслиново масло
малку брашно

image

Подготовка:

Чекор 1

Загрејте ја рерната на 200 степени. Исечете го дното на стебленцата на аспарагусот, откинете ги и врвовите. Користете лупач, и исечете ги остатокот од стеблата во ленти. Зовријте две чаши вода во тава. Бланширајте ги врвовите на аспарагусот накратко и натопете ги во ладна вода.

Чекор 2

Извадете го лиснатото на набрашнета површина, 25 пати 25 см. Нежно исечете го тестото на еден сантиметар од работ. Пренесете го во намастена хартиена крпа. Ставете го во замрзнувач 15 минути. Раширете го јајцето на рабовите на тестото. Ставете го во рерна десет минути. Измешајте ги „лушпите“ од аспарагусот и врвовите, солта и црниот пипер.

Чекор 3

Извадете го тестото од рерна и раширете ја рикотата на средина, а потоа ставете го аспарагусот. Вратете го во рерната уште осум минути. Извадете од рерна и одозгора наредете пармезан и пршута. Вратете во рерна додека не се стопи сирењето, околу четири минути.

tart-sparoge-na-4-st.bin