Традиционален колач: Направете тулумби според овој стар рецепт

7 јули, 2021
Screenshot 2021-07-07 122618

Потекнуваат од Египет

Состојки:

500 мл вода

500 гр меко брашно

100 мл масло

7 јајца

Сируп:

800 мл вода

1 кг кристален шеќер

1/2 лимон (може, а и не мора)

Подготовка:

Прво се прави сируп кој мора да биде ладен.

Ставете вода и шеќер на оган и кога ќе зоврие, варете 5 минути да добиете фин леплив сируп.

Тргнете од оган, додадете лимон ако сакате и оставете да се излади.

Сирупот може да се чува во фрижидер до употреба.

Измешајте масло и вода и оставете да зоврие.

Кога ќе зоврие, намалете го огнот и додадете брашно и варете.

Мешајте додека брашното не се соедини со маслото и водата и не се добие тесто со мешање.

Оставете да се излади, па кога ќе биде млако, измешајте малку рум.

Ќе добиете фина топка, потешко тесто.

Потоа додавајте едно јајце по едно и мешајте.

Додадете 7 големи јајца, и тоа може да варира во зависност од големината на јајцата, така што може да бидат 6 за некого, а за некого 8.

Истурете 1 литар масло во голема чинија и загрејте да биде млако.

Наполнете го шприцот за тулумби со масата и ставете го продолжетокот sвезда со широки краци и истискајте го во млакото масло.

Исечете со прст или ножици.

Ако сакате ребрата да бидат посилно видливи на тулумбите, тогаш користете продолжение на sвездата, но со потесни краци.

Печените тулумби се готови кога ќе добијат златно жолта боја, извалкајте ги во претходно подготвениот сируп.

Извадете го маслото за печење да се олади 10-15 минути, а тулумбите држете ги во сирупот 2-3 минути, а потоа извадете ги.

Тулумбите однадвор мора да бидат крцкави, а внатре меки и сочни.

escort - Korsan taksi