Трик за припрема на вкусно кинеско пилешко во сос од портокал – без грам шеќер!

31 август, 2021
62145776-piletina (1)

Пржено пилешко во сос од портокал е популарно јадење во Кина, но и во остатокот од светот со силни кинески кулинарски влијанија. Иако е исклучително вкусен, оригиналниот рецепт е полн со додадени шеќери и масла.

Понекогаш се потребни 100 грама бел и / или кафеав шеќер за да се подготви сос од портокал. За среќа, овој рецепт може да се направи и со малку поздрави алтернативи, односно мед.

За да ја намалите маснотијата во садот, наместо длабоко масло, пржете го пилешкото во рерна (или пржено со топол воздух).

Состојки:

450 гр пилешки гради без кожа
270 гр брашно
250 гр лебни трошки
85 гр мед
75 мл соја сос
2 големи јајца
2 големи портокали
2 лажици пченкарен скроб
2 сушени чили пиперки
2 чешниња лук
2 лажички рендан ѓумбир
сол и бибер по желба
млад кромид за украсување
сусам за декорација

Подготовка:

  1. Исечете го пилешкото на коцки со големина од околу 2,5 инчи, посолете ги и варете по желба.
  2. Натопете ги коцките во брашно, јајца и трошки од леб. На овој начин, панирајте го подготвеното пилешко додека не го потрошите целото месо.
  3. Ставете го печеното пилешко на хартија за печење и ставете го во загреана рерна на 200 целзиусови степени околу 20 минути.
  4. За сосот: Изрендајте ја кората од двата портокали и исцедете го сокот. Измешајте сок од портокал со соја сос, мед, рендан лук и ѓумбир и пченкарен скроб.
  5. Истурете ја течноста без грутки во мало тенџере и загрејте на тивок оган со чили пиперките додека сосот не се згусне. Ќе ви требаат околу пет минути.
  6. Истурете го сосот врз печеното пилешко и послужете го сите заедно со варен ориз, сечкан млад кромид, рендана кора од портокал и малку сусам. Добар апетит!
escort - Korsan taksi