Ви објаснуваме чекор по чекор како да направите Божиќен леб без грешка!

6 јануари, 2021
cesnica-Simon-Belcher-Alamy-Alamy-Profimedia-800x531

Нашиот омилен христијански празник се ближи – Божиќ.

Бадник и Божиќ традиционално се слават со семејството или неколку гости. На Божиќ се дели Божиќен леб во кој се кријат еден војвод, зрно грав или пченица, пченка, суво грозје или некои други состојки.

Божиќниот рецепт за лрпче за почетници што го подготвивме за вас во следните редови е објаснет чекор по чекор за да можат и младите домаќинки и вкупно почетниците да се справат во кујната.

Еве едноставни рецепти со мерки и детални објаснувања како да ги направите.


Рецепт за леб за почетници

Божиќен рецепт за леб може да се направи на повеќе начини. Не плашете се да играте или да не го следите рецептот целосно, туку прилагодете го на вашиот сопствен вкус.

За овој едноставен рецепт за леб за почетници ќе ви требаат:

•600 грама брашно

•3 јајца

•2дл млеко

•една лажичка шеќер

•21 грама квасец,

•100 грама маргарин

Подготовка Чекор 1:

Млекото и јајцата оставете ги да стојат на собна температура, не ставајте ги во смесата директно извадена од фрижидерот. Може да го загреете и млекото што се одделува за квасецот, така што квасецот се активира порано. Додадете лажичка шеќер во сад со млеко и потоа смачкајте го и изматете го свежиот квасец. Оставете го квасецот да реагира околу 10 до 15 минути.

Во ванилата додадете поголем дел од брашното од тип 400, но не правете сè, бидејќи ќе додадете брашно по потреба подоцна. Ставете го квасецот што се зголеми во брашното, а потоа 100 грама маргарин и 2 јајца и остатокот од млекото. Третото јајце се користи за премачкување на лебот, пред да се стави во рерна.

Измешајте сè добро и додадете што останува од брашното и солта по вкус. Месете го брашното додека не се залепи за вашите раце. И потоа покријте го со леплива фолија или крпа и оставете го да „одмори“ околу еден час. За тоа време, големината на тестото треба да се удвои.

Чекор 2

Пред да продолжите да го месите тестото, премачкајте кружен плех со маргарин и ставете хартија за печење над маргаринот. Може да посипете малку брашно на работната површина.

Поделете го тестото на три дела, не мора да се обидувате да ги направите деловите точно еднакви, но ако имате вага, можете да измерите колку грама има секој дел од тестото. Поделете го најмалиот од трите дела на уште три дела. Од тој дел од тестото ќе формирате плетенка.


Кога тестото се протега, треба да биде подебело, а ако видите дека веќе не можете да го превртите, ставете малку масло на рацете и продолжете да влечете. Ако сè уште не можете да го направите, оставете го тестото на страна околу 15 минути, додека го подготвувате остатокот од лебот и вратете се на плетенката.

Божиќниот леб е украсен многу скромно, можете да го декорирате исто како празнична торта, ќе забележите дека состојките се скоро исти (во зависност од тоа дали празникот е постен или не).

Чекор 3

Поделете ја плетенката на четири дела и формирајте крст во средината на садот. Останатите два поголеми делови од тестото измесете ги со сукалка, така што тестото е широко и тенко, а потоа завиткајте го како палачинка, или во ролна. Исечете го тестото на парчиња дебели помеѓу 3 и 5 см.

Скријте дукат, грав, суво грозје и што друго планирате во тие валани парчиња тесто. Наместете го валаното тесто помеѓу рацете на крстот во тавата, а во средина ставете мала погача за да не биде празно.

Се разбира, ова е само еден предлог за тоа како треба да изгледа рецептот за лепче за почетници, но можете да го обликувате лебот на начин на кој ви одговара. Може да биде идентична со тортата за славење, а може да има и форма на обична шогача без некоја посебна декорација.

Рецепт леб за почетници Чекор 4

Ако се прашувате како да направите Божиќен чеб, ние дефинитивно одговоривме на сите прашања со овој рецепт. Нагласуваме дека е многу важно да не заборавите да го ставите дукатот во лепчето, кој ќе го скршите подоцна за Божиќен ручек.

Премачкајте го обликуваниот леб со изматено јајце за да добиете пријатна жолтеникаво-жолта боја при печење. Печете ги првите 15 минути на 200 степени, а доколку забележите дека лебот убаво поруменил до тогаш, покријте го со алуминиумска фолија и печете уште 15, 20 минути.

Бидете сигурни дека лебот е подготвен со лесно прободување на тестото со чепкалка за заби или вилушка. Ако на вилушката има траги од тесто, тоа значи дека лебот треба да се испече уште малку.

Ако ве интересира сликовито погледнете го ова видео:

Божиќен леб со јогурт

Доколку сакате вашиот Божиќен леб да биде уште воздушест и мек, рецептот за почетници сугерира да користите јогурт покрај млеко. Овој рецепт за леб за почетници е прилично едноставен.

Ќе видите како ќе направите леб од година во година, дека сите овие тестови се направени на ист калап, но сепак додека немате многу пракса, сето ова може да изгледа крајно комплицирано, особено кога станува збор за украсување.

Еве уште еден едноставен рецепт за вкупно почетници. Ќе ви требаат следниве состојки:

•700 грама брашно

•500 мл млеко

•150 мл јогурт

•100 мл масло

•1 вреќа сув квасец или 21 грам свеж

•1 вреќа прашок за пециво

•1 лажичка сол

•1 лажичка шеќер

•1 јајце што се користи за обложување

Подготовка:

Како и во претходниот рецепт, малку загрејте го млекото или оставете го на собна температура некое време. Ставете лажичка шеќер и сув квасец во 250 милилитри млеко. Кесичка сув квасец е иста како и половина коцка. Кога се прави леб или погача, обично се користи половина пакет свеж квасец или најмногу 3/4.

Значи, измешајте го квасецот во млекото заедно со шеќерот и оставете го да стои 15 до 20 минути. За тоа време, квасецот треба да се активира и да расте.

Потоа ставете брашно, прашок за пециво и лажичка сол во поголем сад. Кога ќе ги измешате овие состојки, треба да направите вдлабнатина во внатрешноста на брашното каде што ќе истурите масло, јогурт, квасец и млеко. Месете го тестото додека не се соединат сите состојки и смесата повеќе не се држи до вашите раце. И потоа оставете го тестото да нарасне најмалку половина час.

Одделете мал дел од тестото и плетете плетенка. Формирајте го најголемиот дел во лебот. Прво ставете хартија за печење, малку масло, па леб и над неа ставете само плетенка. Декорацијата можете да ја поставите така да биде на погалата, па кога тестото ќе се крене, плетенката ќе се соедини со неа. И ако ја превртите плетенката над неа, ќе биде обележано на врвот.

Оставете го лебот повторно да стои до половина час, а потоа премачкајте го со едно изматено јајце пред да го ставите во рерна.

Можете да користите мед и вода наместо јајца. Во тој случај, измешајте една лажица мед во 3 лажици вода. Кој метод и да го изберете, тестото ќе добие убава жолта боја.


Вклучете ја рерната на 200 степени и ставете го лепчето во загреана рерна 20 минути додека тестото се крева. Потоа намалете ја температурата на 180 степени и печете уште 30 до 45 минути. Користете чепкалка за заби за да проверите дали лебот е добро испечен.

Рецептот за леб за почетници е, како што видовте, крајно едноставен што секоја домаќинка, без оглед колку е неискусна, може да го совлада. Но, ако се чувствувате несигурни, ви препорачуваме да направите пробен леб пред Божиќ, за да видите каде грешите и да имате време да го промените следниот пат кога ќе го направите.

Кога подготвувате храна за Божиќните празници, сигурно ќе направите руска салата. Прочитајте го нашиот текст за брзи рецепти за руска салата, постојат и посни и масни рецепти. Ви посакуваме среќен Божиќ и среќен Бадник!

escort - Korsan taksi