Виенска чоколадна торта: Ненадминлива класика од австриската кујна! (РЕЦЕПТ)
Стар рецепт кој датира од втората половина на 19 век
Состојки:
8 јајца
1 ванилин шеќер
150 гр шеќер
100 гр кршени бисквити
50 мл шери
60 гр путер
100 гр мелени лешници
200 гр чоколадо за готвење
300 гр џем од кајсии
1 јајце
200 гр шеќер во прав.
Подготовка:
Одделете ги белките од жолчките. Изматете ги жолчките со 75 грама шеќер и ванилин шеќер со миксер додека не се стопи шеќерот. Изматете ги белките со миксер со преостанатиот шеќер. Додадете ги изматените белки во садот со изматените жолчки и промешајте со лажица. Потоа додадете бисквити, мелени лешници, 100 гр грубо рендано чоколадо и мешајте додека смесата не се соедини.
Истурете го тестото во кружен, подмачкан калап. Печете 20 минути на 180 степени. Стопете го преостанатото чоколадо на пареа, тргнете го од оган, додадете путер и мешајте додека путерот не се стопи. Додадете едно јајце и шеќер во прав. Промешајте.
Исечете ја кората на три еднакви делови. Ставете го првиот дел на послужовник, посипете со шери и премачкајте со џем. Повторете го процесот со останатите кори. Целиот колач премачкајте го со чоколаден прелив. Украсете со мелени лешници.