Вкусен, пролетен ручек кој лесно се подготвува: Рецепт за печени крцкави тиквички со сирење

24 мај, 2021
pohovane-tikvice-830x0

Кога ќе останете без инспирација, тиквичките се вистинскиот пролетен избор за вкусно јадење

Печена тиквичка е совршен избор за пролетен и летен оброк, без разлика дали ги јадете како главно јадење или како прилог.

Ако ви снема инспирација да го израдувате вашето семејство за ручек, овој рецепт е совршен за вас.

За да ги подготвите, потребни ви се само неколку намирници кои веројатно веќе ги имате во вашата кујна.

Состојки:

2 млади тиквички          

5 лажици пченкарно брашно

3 лажици презла

5 лажици пченично брашно

1 лажичка мелена црвена пиперка

100гр рендан кашкавал

3 чешниња лук

3 јајца

50 гр сирење

1 полна лажица кисела павлака

Сол

Сусам

Ким

Магдонос

Подготовка:

Излупете ги тиквичките и исечете ги на тенки парчиња. Измешајте ги и оставете 15 минути да се ослободи вишокот течност. Исцедете ја водата и додадете го исечканиот лук на тиквичките.

Ставете сирење и павлака во сад, измешајте и додадете јајца и рендан кашкавал. Мешајте додека сè не се соедини. Измешајте пченкарно и пченично брашно, презла и црвена пиперка во посебен сад.

Потопете ги листовите од тиквички во јајца, потоа во мешавина од брашно, па повторно во јајца и брашно. Тавата намастете ја со масло и наредете тиквички. Истурете ја преостанатата мешавина од јајца над тиквичките и исечкајте магдонос.

Одозгора посипете сусам. Печете на 210 степени околу 30 минути.