Правилото кое го користат УСПЕШНИ луѓе: Зошто е добро секој ден да се будите во исто време?

7 јуни, 2021
budjenje-cetiri

Редовниот и квалитетен сон е неопходен за да можеме нормално да функционираме во текот на денот.

Ако не спиеме доволно, можно е да имаме промени во расположението, да бидеме нервозни и да не можеме да ги извршуваме задачите пред нас.

Една студија ја испитала врската помеѓу спиењето и психата кај луѓето, па затоа покажало дека чувството на вознемиреност и навиките на спиење се тесно поврзани.

Неколку студии покажаа дека здравиот сон и станување секој ден во исто време се многу важни за здравјето на луѓето. Истражувањето откри како станувањето во исто време може да го подобри вашето здравје, и психички и физички.

Ќе имате повеќе енергија

Робин Шарма во својата книга „Разбуди се во пет и целиот свет е твој“, го споменува правилото на станување во пет часот секој ден. Ова правило започнаа да го користат бизнисмени, многу успешни луѓе и директори.

Според германското истражување, луѓето кои рано се будат и кои се утрински тип се всушност поупорни, имаат подобра соработка со други луѓе и подготвени се за нови животни искуства.

Ќе бидете повнимателни и помалку загрижени

Раното будење може да осигури дека имате подобро здравје на телото и умот во текот на целиот ден. Луѓето кои се будат порано се поподготвени за нови предизвици и почнуваат да ги извршуваат своите задачи на време.

Ќе одложите помалку

Ова е уште една причина да станете рано и да го започнете денот со ентузијазам.

Имено, истражувањето потврди дека луѓето кои рано стануваат не чувствуваат потреба да ги одложуваат своите обврски и задачи на неодредено време. Тие имаат повеќе време, затоа се поспремни и ги извршуваат своите задачи кога е потребно.

Помалку негативни мисли

Истражувањата покажаа дека помалку сон доведува до создавање на негативни мисли. Тука голема улога играат и нарушувањата на спиењето, што доколку се постојани, може да доведат и до депресија. Ако си поставите точно време кога ќе легнете секој ден и времето кога ќе се разбудите, ќе имате попозитивни мисли и поздрав ум.

Ќе бидете посреќни со вашиот живот

Вообичаената рутина на спиење и будење доведе до 13% поголемо задоволство во приватниот живот на луѓето, зголемување на финансиите за 18% и 21% поголемо задоволство во рамнотежата помеѓу деловниот и приватниот живот, покажа една студија.

Ќе имате подобро варење

Деноноќниот ритам, односно времето кога спиеме и времето кога стануваме, е поврзано со работата на нашите црева, односно со дигестивниот тракт.

Ако секоја ноќ лежиме во исто време и секое утро се будиме во исто време, покрај правилната исхрана, нашиот дигестивен систем ќе функционира поправилно, а метаболизмот ќе биде побрз.

Имунитетот ќе биде посилен

Редовниот сон игра важна улога кога станува збор за имунолошкиот систем. Тоа е потребно за правилно функционирање на мозокот, како и за целокупното здравје. Важно е дека имунитетот во голема мера зависи од нашиот деноноќниот ритам, како и варењето на храната. Со редовно спиење и истовремено будење, ќе влијаеме на нашиот имунитет да стане посилен.