Такоси со пилешко: рецепт за брз ручек што ќе го натера семејството да бара повторувања
4 февруари, 2021
Љубителите на мексиканската кујна сигурно знаат што е тако. Мали тортиљи од пченица или пченка, полнети со месо или зеленчук, се омилено јадење за многумина. Постојат навистина различни варијанти на полнење, а денес ви донесуваме рецепт за една од наједноставните, со вкусно маринирано пилешко и грав.
СОСТОЈКИ:
- 1 кг. пилешки гради
- 20 гр. варен црвен грав (може и од конзерва)
- мали тортиљи
ЗА МАРИНАДА:
- 2 лажички лута пиперка
- 2 лажички лук во прав
- 1 лажичка сенф
- 4 дл. кечап
- 2 лажици јаболков оцет
- 2 лажици шеќер
- 1 лажичка сол
- ½ лажици мелен пипер
ПОДГОТОВКА:
- Прво направете маринада со добро мешање на сите состојки во една голема чинија. Подгответе плех или сад во кој ќе го испечете пилешкото и премачкајте го со малку маснотии. Измијте го пилешкото и исечете малку на површината со нож на неколку места, така што марината подоцна ќе се апсорбира подобро.
- Сега ставете го пилешкото во сад со маринада и добро премачкајте го со рацете. Потоа префрлете го во плех или сад за печење и пренесете ја остатокот од марината од садот со шпатула до пилешкото.
- Печете во рерна загреана на 190 степени Целзиусови околу 40 минути додека пилешкото не се карамелизира и убаво зарумени. Кога ќе заврши, со вилушка искинете ја на „јуфки“ или на помали парчиња. Додадете го зготвениот грав и промешајте. Не фрлајте ја преостанатата маринада од печењето, туку изрендајте ја во пилешкото и измешајте сè добро за да биде „побезбедно“.
- Земете тортилја, наполнете ја со две лажици од филот и послужете со малку сос по желба. Одлично одговара со павлака, која можете да ја збогатите со зачин како што е сецкан магдонос или малку копар.
СОВЕТ: Ако не сакате грав, можете да користите грашок или пченка. Можете исто така да ги комбинирате сите погоре по желба.
Добар апетит!