Такоси со пилешко: рецепт за брз ручек што ќе го натера семејството да бара повторувања

4 февруари, 2021
tacosi-piletina

Љубителите на мексиканската кујна сигурно знаат што е тако. Мали тортиљи од пченица или пченка, полнети со месо или зеленчук, се омилено јадење за многумина. Постојат навистина различни варијанти на полнење, а денес ви донесуваме рецепт за една од наједноставните, со вкусно маринирано пилешко и грав.

СОСТОЈКИ:

  • 1 кг. пилешки гради
  • 20 гр. варен црвен грав (може и од конзерва)
  • мали тортиљи

ЗА МАРИНАДА:

  • 2 лажички лута пиперка
  • 2 лажички лук во прав
  • 1 лажичка сенф
  • 4 дл. кечап
  • 2 лажици јаболков оцет
  • 2 лажици шеќер
  • 1 лажичка сол
  • ½ лажици мелен пипер

ПОДГОТОВКА:

  1. Прво направете маринада со добро мешање на сите состојки во една голема чинија. Подгответе плех или сад во кој ќе го испечете пилешкото и премачкајте го со малку маснотии. Измијте го пилешкото и исечете малку на површината со нож на неколку места, така што марината подоцна ќе се апсорбира подобро.
  2. Сега ставете го пилешкото во сад со маринада и добро премачкајте го со рацете. Потоа префрлете го во плех или сад за печење и пренесете ја остатокот од марината од садот со шпатула до пилешкото.
  3. Печете во рерна загреана на 190 степени Целзиусови околу 40 минути додека пилешкото не се карамелизира и убаво зарумени. Кога ќе заврши, со вилушка искинете ја на „јуфки“ или на помали парчиња. Додадете го зготвениот грав и промешајте. Не фрлајте ја преостанатата маринада од печењето, туку изрендајте ја во пилешкото и измешајте сè добро за да биде „побезбедно“.
  4. Земете тортилја, наполнете ја со две лажици од филот и послужете со малку сос по желба. Одлично одговара со павлака, која можете да ја збогатите со зачин како што е сецкан магдонос или малку копар.

СОВЕТ: Ако не сакате грав, можете да користите грашок или пченка. Можете исто така да ги комбинирате сите погоре по желба.

Добар апетит!

escort - Korsan taksi