3 работи за кои се караат и најсреќните парови: Тие се неизбежни, а дури и пожелни за здрава врска!

12 септември, 2021
shutterstock377374993-830x0-830x0 (1)

Веројатно многупати досега сте ја слушнале изреката – кој се кара, тој се сака. Сепак, дискусиите со партнерот поради нивните навики се разликуваат од горчливите расправии, кои честопати кријат суштински проблеми. Зашто, најлошото е кога и двајцата молчат.

Кавга во врска не е нужно знак дека вашата врска е во криза. Психолозите тврдат дека конфликтот во одредени ситуации е многу здрав и дека покажува колку емоционалните партнери се грижат за врската. Всушност, кога имате продуктивна расправија, по што секој ќе ги сфати своите грешки и ќе почне да работи на себе, вие и вашиот партнер ќе станете поинтимни и ќе имате поголема доверба еден во друг.

За да изградите доверба во врската, не треба да молчите. Напротив, неопходно е да му пристапите на партнерот со отворен ум, да преземе одговорност за нивните постапки и да се слушате многу внимателно.

Ако мислите дека вие сте единствениот пар кој се расправа за овие три работи, грешите, бидејќи и најсреќните го прават тоа.

  1. Како трошите пари

Дури и најсложените парови не се согласуваат за тоа како ќе ги трошат своите тешко заработени пари. Овој проблем често е подлабок од фактот дали можете да си дозволите нешто или не. Многу пати тоа е кавга поради различен систем на вредности, па следниот пат кога вашиот партнер сака да купи нешто, а вие не се согласувате со тоа, видете дали лицето кое се противи на купувањето треба да се откаже од нешто со цел партнерот да ја добие саканата работа ..

Ако одговорот е да, планирајте го вашиот буџет за да видите каква е вистинската ситуација. Ако можете да си го дозволите тоа купување, но вие или вашиот партнер се уште се противите, време е за сериозен разговор. Можеби некој од вас мисли дека купувањето одредени предмети е непотребно губење пари. Зборувајќи за тоа, можете да добиете перспектива и да откриете како да продолжите.

  1. Добра расправија за лоша расправија

Кога доживувате голема експлозивна расправија, многу е тешко да се надмине. Би било добро практично да се преиспита оваа расправија заедно. Разговарајте за тоа што не е во ред, преземете одговорност за она што сте го придонеле и разговарајте за тоа како да спречите такви расправии во иднина.

  1. Како ги делите домашните работи

Еден од разговорите што треба да ги прави секој пар е како ќе ги делат домашните работи, како што се ставање алишта во машината и миење садови. Правилната поделба на трудот е тајната на долгорочната стабилност во врската и бракот. Редовноста на дискусиите околу домашните работи не мора да биде сигнал дека нешто посериозно се случува во вашата врска.