6 причини заради кои треба да јадете кикирики: Го чуваат срцето и помагаат во губење на вишокот масти

16 септември, 2021
kikiriki--830x0

Долго време имаше контроверзии околу тоа дали и колку се здрави кикириките, се додека не се утврдат сите здравствени придобивки.

Можете да јадете кикирики сурови, како намаз или како составен дел на многу салати и јадења, а придобивките се големи, бидејќи се богати со растителни влакна, витамини, хранливи материи и антиоксиданси.

  1. Го намалуваат нивото на холестерол

Иако кикириките се богати со калории, многу студии покажуваат дека кикириките и путерот од кикирики помагаат во намалување на холестеролот и триглицеридите.

  1. Го контролираат нивото на шеќер во крвта

Едно истражување сугерира дека појадокот со кикирики може да помогне во контролата на шеќерот во крвта во текот на денот, дури и ако сте јаделе ручек полн со јаглени хидрати.

  1. Содржат добри масти и помага при слабеење

Иако има многу калории и маснотии, кикириките не влијаат на зголемување на телесната тежина. Конзумирањето на овој мешункаст плод може да помогне во одржувањето на виталноста и спречување на дебелината, но и да изгубите вишок килограми под услов да го јадете со минимална количина сол или несолен.

  1. Ја подобрува меморијата

Кикириките се храна за мозокот. Истражувањата докажаа дека витаминот Б3 што се наоѓа во кикириките дава многу здравствени придобивки, што вклучува подобрување на функцијата на мозокот и мемориските способности.

  1. Помагаат на варењето

Кикириките исто така содржат влакна, кои се корисни за мазна функција на цревата и варење. Ако сакате да го намалите ризикот од рак на дебелото црево, како и формирање на камења во жолчката, предлагаме да го внесете овој познат мешункаст во вашата редовна исхрана.

  1. Добри се за здравјето на срцето

Меѓу придобивките за здравјето на луѓето, се чини дека оваа е најпознатата. Благодарение на високото ниво на мононезаситени и полинезаситени масти, кикириките можат да го одржат човечкото срце здраво.

Особено, олеинската киселина во кикириките може да го намали лошиот холестерол (ЛДЛ) во крвта и да го зголеми добриот холестерол (ХДЛ). Затоа, кикириките се способни да спречат мозочен удар и коронарна срцева болест со зголемување на здравите липиди во крвта.

Сепак, една група луѓе не смеат да ја консумираат оваа храна, а тоа се оние кај кои предизвикува алергии.

Поради алергенскиот ефект, кикириките не се препорачуваат за мали деца.