Алкохолот може да предизвика срцеви проблеми: Откријте какви последици можат да имаат жените!

21 февруари, 2021
алко

Според новото истражување, ефектите на алкохолот врз вашето срце можат да бидат моментални, што може да предизвика неправилен срцев ритам наречен атријална фибрилација.

„Нашата прва студија посочи механизам со кој факторот на живот може нагло да ги промени електричните својства на срцето за да ги зголеми шансите за аритмија“, изјави авторот на студијата др. Грегори Маркус, вонреден професор по истражување на кардиологија на Универзитетот во Калифорнија, Сан Франциско. Студијата за атријална фибрилација, објавена во Американскиот колеџ за кардиологија: Клиничка електрофизиологија, беше единствена бидејќи беше рандомизирана, двојно слепа клиничка студија – која се смета за „златен стандард“ во истражувањето. Маркус и неговиот тим ставија 100 срцеви пациенти со дијагностицирана атријална фибрилација (најчесто опасно по живот нарушување на срцевиот ритам) под анестезија, а потоа им вбризгаа доволно пијалоци за да го зголемат нивото на алкохол во крвта на 0,08 проценти. Промената што ја видоа беше зачудувачка: алкохолот се чини дека веднаш влијаеше на природниот период на опоравување на срцето на начин што може да предизвика атријална фибрилација.

„Електричните промени што ги забележавме во белодробните вени, исто така, ќе ја зголемат можноста да се случи атријална фибрилација веднаш и ќе се одржат“, рече Маркус.

„Ова е прва демонстрација направена кај луѓето во однос на непосредните ефекти на алкохолот, директно врз срцето“, рече др. Марко Перез, директор на Клиниката за наследна срцева аритмија на Медицинскиот центар на универзитетот Стенфорд, кој не беше вклучен во студијата.

Атријалната фибрилација е неправилно чукање на срцето што многумина го опишуваат како „треперење“ или „прескокнување“ на срцето во градите. Покрај тоа, мозочен удар поврзан со атријална фибрилација е обично „потежок од мозочен удар со други основни причини“, тврди ЦДЦ. Ова може да доведе до згрутчување на крвта, срцева слабост и други компликации поврзани со срцето.

„Исто така, може да се зголеми ризикот од срцев удар, деменција, заболување на бубрезите. Сите овие работи се веројатно долгорочни ризици “, рече Маркус. Според Американското здружение за срце, најмалку 2,7 милиони Американци живеат со атријална фибрилација. Многу од нив страдаат од болка во градите, палпитации, отежнато дишење и замор. Еден од најважните фактори е возраста, но исто така и епидемијата на дебелина.

„Постои долга историја на докази дека алкохолот може да го зголеми ризикот од атријална фибрилација, спротивно на наодите поврзани со коронарна артериска болест или ризик од срцев удар“, рече Маркус. Ова го побива она што честопати ни беше кажано во минатото – дека умереното пиење всушност може да му помогне на срцето.

Дали алкохолот е добар за срцето?

Сепак, некои студии почнуваат да ги доведуваат во прашање придобивките на секој алкохол за работата на срцето.

„Постојат студии кои ги пријавуваат придобивките од умереното пиење, но овие не се„ случајни, контролирани “студии и веројатно се збунети од фактот дека луѓето кои се занимаваат со благо до умерено пиење можат да направат други добри работи (како вежбање) за срце “, рече тој. е Перез.

Дали знаевте дека жените кои пијат имаат поголем ризик од рак на дојка?

Имено, алкохолот придонесува околу 6 проценти од вкупниот ризик, веројатно затоа што крева одредени опасни хормони во крвта. Пиењето исто така може да ја зголеми можноста за развој на рак на дебелото црево, црниот дроб, устата и усната шуплина.