БАКТЕРИИТЕ СЕ НЕМОЌНИ ПРОТИВ ОВИЕ ПРИРОДНИ АНТИБИОТИЦИ: Заборавете на бактериските инфекции и непотребните антибиотици!

2 јуни, 2021
49340_ehinacea_ls

Нашиот организам е населен со бактерии, во дигестивниот тракт, на мукозната мембрана на носот, на кожата, на гениталиите. Живееме во симбиоза со „добри“ бактерии, кои ни помагаат во варењето на храната, синтетизираат витамини, ја регулираат pH вредноста на кожата и вагиналната мукоза. Во случај на повреди, внес на силни антибиотици, пад на имунитетот, бактериите добиваат можност да се размножуваат. Ако организмот не е во можност да реагира на адекватен начин и да спречи ширење на бактерии, се развива инфекција. Потоа се развива воспалителен процес, како одговор на инфекцијата. Антибиотската терапија ги уништува и добрите и лошите бактерии, па затоа, откако ќе престанете да земате антибиотици, се развиваат хиперинфекции (инфекции предизвикани од бактерии кои се отпорни на применетиот антибиотик) или габични инфекции. Денес веќе е пракса дека, со цел да се спречат компликации при земање антибиотици, на децата им се препорачува да користат пробиотички бактерии истовремено – добри бактерии (земени 2 часа по антибиотици), а жените да користат антифунгални вагинални супозитории за да спречат развој на вагинална кандидијаза.

Во случај на бактериски инфекции, треба да се примени двонасочен пристап:

Антимикробните агенси спречуваат понатамошен развој на инфекцијата и го зајакнуваат имунитетот, кој не успеал да се избори со напаѓачот. Ако се лекува само инфекцијата, организмот е слаб и незаштитен дури и по терапијата, па инфекцијата наскоро може да продолжи или да се развие нова. Лукот се стекна со репутација кај народот за одбрана од вештерки и вампири. Оваа репутација ја должи на компонентите кои имаат: антибактериски, антисептички, антифунгални ефекти. Прополисот, матичниот млеч и другите пчелни производи содржат природни антибиотици што ги создаваат пчелите за да ги заштитат своите кошници од бактерии. Ехинацеа е природен антибиотик, има антиинфламаторно дејство и исто така го зголемува бројот на интерферони, одговорни за имунолошкиот одговор кај вирусни инфекции.

Употребата на антибиотици може да доведе до уништување на нормалната бактериска флора во телото, што отвора можност за развој на патогени бактерии и габи (кандидијаза на цревната празнина, цревата, вагината). Корисно е да се користат пробиотици покрај антибиотици – култури на пробиотички бактерии кои треба да ги населуваат цревата и со тоа да се спречи развојот на патогени бактерии, кои ја „преживуваат“ антибиотската терапија. Јогуртот е добар извор на пробиотички бактерии, но потребно е да се води сметка пробиотиците да се земаат најмалку два часа по антибиотиците.

Ешерихија коли е бактерија која често се јавува како причина за бројни инфекции во уринарниот тракт. Обично се третира со антибиотици, но може да се врати многу брзо по третманот. Проблемот со Ешерихија е дека отпорноста кон многу антибиотици е високо развиена, и покрај тоа има специфичен начин на живот, така што може да преживее во ѕидот на мочниот меур дури и под дејство на најсилните антибиотици. Во неговото искоренување се користат уво, брусница, таебо, лук.

Избор на антибиотици за терапија

  1. Врз основа на искуството – Врз основа на искуството, лекарот знае кои бактерии најчесто предизвикуваат инфекции на одредени органи (ова е методот што го користат лекарите, доколку не земат брис).
  2. Со правење антибиограм – се зема брис, се развиваат култури на бактерии, се поставуваат таблети со различни антибиотици и се следи околу тоа кои таблети биле уништени бактериите, во кој дијаметар и дали има отпорни соеви.

Ситуација во пракса

Под притисок на пациенти кои сакаат да се опорават што е можно поскоро, лекарите често препишуваат антибиотици дури и кога не се индицирани (респираторни инфекции, грип често се предизвикани од вируси)

Пациентите ги купуваат самостојно, понекогаш за превентивни цели, против болка.

Во земјите со развиена здравствена култура, антибиотиците се добиваат само со рецепт, т.е. за пациентите се бројат и им се даваат онолку таблети или капсули колку што трае терапијата.

ПРИРОДНИ АНТИБИОТИЦИ

Прополис – природен антибиотик признат од СЗО, покажува антибактериски и антиинфламаторни својства без несакани ефекти, па дури е успешен и во лекување на резистентни соеви на бактерии. Содржи фитотонизиди, имунолошки фактори за кои се смета дека му даваат природна отпорност на организмот.

Лук – долго време се користи во народната медицина за борба против инфекции, потврдена е неговата ефикасност против многу бактерии, габи и вируси. Содржи алицин, за кој се покажа дека е ефикасен против бактериите кои веќе станале отпорни на антибиотици.

Ехинацеа – природен антибиотик, го активира имунолошкиот систем во производството на одбранбени клетки, како одговор на бактериски и вирусни инфекции.

Колоидно сребро – природен антибиотик и средства за дезинфекција, ги уништува микроорганизмите без развој на отпорност.

Бројни есенцијални масла (жалфија, еукалиптус, морето, анасон, нане, мелиса) содржат антимикробни компоненти.

Природни лекови за бактериски инфекции:

Природни антибиотици – лук, прополис, матичен млеч, колоидно сребро

Природни антисептици – жалфија, босилек, еукалиптус, бор, мајчина душица, мајчино млеко