Брис наместо карантин? Брзите тестови на антиген може да бидат исто толку ефикасни во запирање на ширењето на корона вирусот, како и самоизолацијата!

27 март, 2021
kvod

Брзите тестови на антиген по враќањето на патниците од патување можат да бидат подеднакво ефикасни како карантин во запирање на увезените случаи на КОВИД-19, според новото истражување за кое туристичката индустрија се надева дека ќе ги убеди земјите да ги отворат своите граници во текот на летото.

Велика Британија во моментов ги забранува сите патувања во странство, освен од работа, образование или здравствени причини, и таа политика треба да се разгледа во април.

Зголемувањето на инфекциите со коронавируси во некои европски земји и предупредувањата на британската влада до Британците да не плаќаат за патувања предизвикаа загриженост дека забраната за патување може да биде продолжена.

Една студија нарачана од сопственикот на IAG на Бритиш ервејс Вирџин Атлантик и други откри дека брз тест за антиген по враќањето во земјата е подеднакво ефикасен како десетдневна самоизолација во намалувањето на бројот на увезени случаи на КОВИД-19.

Минатата година, британските правила за десетдневен карантин по враќањето во земјата за патниците од повеќето земји ја уништија туристичката индустрија затоа што ги одвратија луѓето да патуваат.

По една година ограничувања и минимални приходи од авиокомпаниите, тие очајно се надеваат на почеток на патувањето и кога тоа ќе се случи, тие сакаат на списокот дестинации да има што е можно помалку дестинации за кои се потребни карантински мерки по враќањето.

Резултатите од истражувањето беа објавени во четвртокот од консултантската куќа Oxera и Edge Health.

Веруваме дека меѓународните патувања можат безбедно да продолжат со помош на постепено ублажување на потребите за тестирање и гранични ограничувања со проценка на ризик базирана на наука, рече извршниот директор на Вирџин Атлантик, Шаи Вајс.

Според истражувањата, за поризичните земји, повеќекратното тестирање може да биде алтернатива на карантините.