Дали чувствувате желба за храна или вистински глад? Еве ја разликата

8 февруари, 2021
glavna

Многумина се гладни или нервозни неколку часа по оброкот и често доживуваат фрустрирачки несакани ефекти од глад, како што се замор, незаситна желба и недостаток на концентрација, вели д-р Кол.

Кога последен пат почувствувавте глад што не беше само желба за нешто слатко што се јавува поради ненадеен пад на шеќерот во крвта? Докторот за функционална медицина, д-р Михаел Кол, вели дека нашиот животен стил е дизајниран така што никогаш не сме гладни затоа што секогаш имаме храна на дофат – и копнееме главно за шеќер, јаглехидрати и кофеин.

– Според мое искуство, кога нашето тело не е во рамнотежа може да биде многу тешко да се каже дали јадеме она што навистина му недостасува на телото или само нè води ненаситна желба за одредена храна – вели д-р Кол и забележува дека „емотивно јадење “не е исто што и„ интуитивно јадење “- последното е позитивен феномен и значи„ слушање “на пораките на организмот за тоа што му треба … За да знаеме точно што ни треба, Кол вели дека прво е важно да се дешифрира кога ќе станеме гладни.

„Многу луѓе се гладни или нервозни неколку часа по оброкот и честопати веќе доживуваат фрустрирачки несакани ефекти од глад, како што се замор, незаситна желба и недостаток на концентрација“, рече Коле, што според него може да биде знак дека телото го користи шеќери најмногу. Замислете, вели тој, дека телото е оган што го пали шеќерот. Овој вид на гориво ефикасно го запали огнот, но за кратко време и постојано мора да додавате повеќе гориво за да го задржите пожарот …. Напротив, маснотиите се како огревно дрво – можете да ставите трупец во оган и да знаете дека ќе согорувате смирено и полека со часови. – Кога телото очајно сака шеќери затоа што не може да се потпре на согорувањето на маснотиите, ќе се чувствувате гладни на секои неколку часа без оглед колку јадете. Оваа желба за храна ќе биде толку силна што ќе ви се чини дека е интуиција која ви кажува дека ви треба шеќер – објасни д-р Кол за Mind Body Green, но телото мора да научи да го користи горивото што му е достапно – гликоза и маснотии.

Затоа, лекарот забележува дека според интуицијата можеме да се храниме само кога имаме контрола над нашите желби, а според него тоа може да се воспостави со стратегијата на интермитентен пост. „Ако постите некое време, ќе им дадете пауза на рецепторите за инсулин да се одморат од вишокот шеќер“, рече д-р Кол, кој рече дека еднаш и засекогаш ќе се ослободи од глад без реална причина: повторно да воспостави контакт со вашата интуиција и реалните потреби.

escort - Korsan taksi