Дали вакцината против корона влијае на менструацијата и плодноста? Еве што велат научниците за ова!

2 јуни, 2021
Opera Snapshot_2021-06-02_050713_www.alo.rs

Дали вакцината за корона предизвикува болна менструација?

Научниците тврдат дека во моментов е невозможно да се одговори на ова прашање. Поврзаноста помеѓу имунолошкиот и репродуктивниот систем на жената е позната подолго време. Дали оваа вакцина ја промовира оваа врска треба детално да се испита. Како прво, треба да се потсети дека менструалниот циклус е под влијание на многу фактори: стрес, диета, болести … Тешко е да се процени улогата на вакцинацијата, ако претходно не се направи сериозна студија.

Факт е дека дури и за претходните вакцини, кои се широко користени, како што се оние за ХПВ и рубеола, нема податоци за тоа дали тие влијаат на менструалниот циклус. Едноставно, овие податоци не се следат.

Како вакцината и имунолошкиот систем влијаат на менструацијата?

Како што објаснуваат на Универзитетот во Илиноис, вакцината против ковид, исто како и другите вакцини, помага да се создадат молекули наречени цитокини и интерферони. Одамна е познато дека ендометриумот на матката содржи рецептори кои реагираат на овие молекули. Покрај тоа, матката е орган со изразен имунолошки одговор, така што не може да се исклучи толку лесно дека вакцината не предизвикува никакви промени.

На пример, ако сакате да останете бремени, телото мора да го намали имунолошкиот систем. Само тогаш ембрионот може да се всади во матката. Хормоните кои го регулираат менструалниот циклус на жената се исто така одговорни за оваа промена. Врз основа на сето ова, може да се тврди дека одговорот на имунитетниот систем на вакцината ги стимулира природните одговори во репродуктивниот систем и на некој начин ги нарушува во помала мера.

Дали има причина за загриженост?

Научниците веруваат дека нема причина да се грижите. Дури и ако се утврди дека вакцината навистина влијае на циклусот, тој ефект е ист како и кај обичната настинка. И, секој од нас имал настинка барем еднаш во животот за време или непосредно пред менструацијата. Во исто време, таа врска би постоела само за време на еден циклус. Во иднина, репродуктивниот систем би функционирал без никакви проблеми.

Научниците истакнуваат дека нема причина да се плашиме дека вакцината против Ковид предизвикува неплодност. Бидејќи, како што беше речено, доколку ефектот постои, тој е ограничен на период од само еден месец по приемот на дозата.