Диета на база на моркови: Здрава, ефтина, а дава благо потемнет тен

24 мај, 2021
sargarepa-pexels-anna-tarazevich-5621245

Не случајно морковите, вкусни и богати со хранливи материи, станаа вообичаена состојка во првите бебешки каши. Како возрасни, често забораваме на моркови, ретко кој ги грицка така, тие обично се наоѓаат во јадења или салати, но во мали количини. А, морковите се, всушност, еден од симболите на здрава исхрана – ниту една закуска не е поздрава од стапчето морков. Лесно сварлива, вкусна и слатка, тоа е скоро единствената растителна храна што е уште поздрава со термичка обработка. Затоа, ослабете здраво и со моркови, советуваат руските нутриционисти.

Сите придобивки од диетата со моркови

Времетраење: 3 или 10 дена
Цена: мали, морковите се ефтини
Дополнителен ефект: подобрување на состојбата на кожата и косата
Резултат: ќе изгубите 3 до 8 кг
Препорачана фреквенција: не повеќе од еднаш годишно

Добра страна на диетата: лесна за толерирање, особено во текот на летото, силно ја стимулира подвижноста на цревата, помага полесно и побрзо да се потемнува, на здрав начин
ЗАБЕЛЕШКА: оваа диета не треба да ја практикуваат луѓе кои страдаат од болести на дигестивниот тракт, бремени жени и доилки и лица помлади од 18 години. Ако имате значително прекумерна тежина, пред да започнете со диета со моркови, треба да се консултирате со вашиот лекар и да изгубите тежина само под постојан надзор на специјалист!

Диета со моркови во бројки

35 kcal на 100 g – содржина на калории во суров морков, варен има малку помалку калории – 25-29 kcal, во зависност од сортата
30 – гликемиски индекс на свежи моркови, 85 – готвење
12 мг скапоцен бета-каротен (кој во организмот се претвора во ретинол, витамин А)
324 микрограми (0,001 мг) алуминиум и 199 мг калиум содржат 100 гр моркови

Постојат 3 пати повеќе антиоксиданти во варениот морков отколку во суровата пулпа од корен, поради ослободување и подобрување на биорасположивоста на хранливите материи како резултат на термичка обработка.

Двапати неделно или повеќе, треба да јадете оброк што содржи многу моркови за да го намалите ризикот од одредени видови карцином (вклучувајќи рак на белите дробови, рак на простата, рак на ректум), како и леукемија – овие податоци ги објавија американски и Јапонски истражувачи.

Интересно
Најголемиот морков на светот, одгледуван на Алјаска кон крајот на 80-тите години, тежеше 8,5 кг. Еден таков морков би бил доволен за целата диета со моркови!

Диета со моркови од 3 дена

Тоа гарантира брзо губење на тежината на менито со билки. Менито е исто на секои три дена: салата од морков, која треба да се подели на 5-6 оброци со приближно еднаков волумен во текот на денот. Во интервалите помеѓу уживањето во главното (и единствено) јадење со морков, не заборавајте да пиете вода без додатоци (1,5 до 2 литри на ден). Дозволени се и 3-4 чаши незасладен зелен чај. За вечера, „размазете се“ со чаша сок од морков или сок од морков и јаболко.

Рецепт за салата

За цел ден: 1 кг излупен морков (ако морковот е млад или релативно чист, можете само да го измиете), изрендајте го, додадете исечкано овошје по ваш избор (1 грејпфрут или портокал, 1 големо јаболко, половина калинка или 3 киви), зачинете сè сок од еден лимон со средна големина, лажичка мед и лажица екстра девствено маслиново масло. Добро промешајте, чувајте ја подготвената салата во фрижидер.

Четвртиот ден е лесен излез од „експресната“ диета од три дена: збогатете ја салатата од морков за појадок со чаша кефир со малку маснотии, со два мали печени компири за ручек и 100 грама варено бело пилешко за вечера.
За да го задржите ефектот на морков подолг од три дена, обидете се да избегнете гастрономски задоволства – земете ја предвид големината на порцијата и, се разбира, нивниот состав, избирање претежно свежа, минимално преработена храна, избегнување брза храна, слатки, готови производи и купена сосови.

Во исто време, ако сте воодушевени од резултатот на строга диета со моркови за само три дена, не го злоупотребувајте волшебниот ефект на салатата од моркови и повторувајте го тридневниот циклус: таквото оскудно и неизбалансирано мени ќе влијае на вашето здравје.

Диета со моркови од 10 дена: Сега со кисела павлака!
Ако чувствувате дека можете да јадете моркови 10 дена, подгответе се за некои измени во менито: зачинете ја салатата од морков не со мешавина од сок од лимон, мед и растително масло, туку со кисела павлака со малку маснотии, непосредно пред јадење. За 10 дена, ќе изгубите 5-8 вишок килограми.

Ако сакате, специјална салата може да се подготви од варен морков – како што веќе знаете, морковот има уникатно својство да стане покорисен во варена форма. Покрај тоа, на овој начин имате топол оброк што ви недостасува. Ако одлучите да готвите морков, не треба да го рендате, туку исечете го на прстени или направете пире.

За време на диетата, можно е да се добие „каротинска жолтица“ – промена на бојата на кожата што се јавува како резултат на зголемената потрошувачка на храна што содржи големи количини на каротеноиди, супстанции кои на зеленчукот му даваат светло црвена или калинка`боја. Оваа состојба не е опасна за здравјето, напротив, бојата од каротин што доаѓа од храната дава убав, рамномерен тен што ќе ви помогне да го задржите потемнувањето уште подолго и полесно. Значи, со оваа диета ќе добиете здрав тен, без многу сончање на сонце или солариум, што, како што веќе докажа науката, има само штетно влијание врз здравјето на кожата.